News

Komentari 20

Troskot: Iscrpljeni smo. Kad počnemo raditi, moramo imati sredstva i za pokrenuti posao

Troskot: Iscrpljeni smo. Kad počnemo raditi, moramo imati sredstva i za pokrenuti posao

Žaklina Troskot je u emisiji U mreži Prvog rekla da sadašnje mjere nisu dovoljne za održanje poslovanja i da ih čeka jako težak moment nakon ove situacije. Ministrica Brnjac kaže da je najvažnije sačuvati živote

Žaklina Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb rekla je u emisiji U mreži Prvog HRT-a kako se svi boje što slijedi nakon ove situacije kakva je sada. Istaknula je da su u prvom lockdownu dobili pomoć za dva mjeseca, ali da u ta dva mjeseca nisu dobili ništa.

- Sve naše troškove i tekuće, neovisno što mi ne radimo, hladni pogon košta. Nismo dobili ništa, tu smo se već iscrpili. Radili smo smanjenim kapacitetom, nismo mogli ostvariti prihod koji nam je potreban da održimo poslovanje u pozitivnoj bilanci. Onda nas je snašao i drugi lockdown gdje je većina naših kolega, a to su caffe barovi, nisu mogli nikakve prihode ostvarivati - rekla je Troskot.

Kaže da su u drugom lockdownu dobili mjere za očuvanje radnih mjesta, gdje su radnici pali na 4000 kuna, ali da to nije dovoljno jer oni imaju svoje potrebe.

- Uspjeli smo ostvariti komunikaciju gdje smo objasnili da mi s time ne možemo održati naše poslovanje, time ni očuvanje radnih mjesta nema smisla ako mi ne uspijemo održati firme koje imaju te zaposlenike. Dobili smo moment fiksnih troškova, jednim dijelom. Čeka nas jako težak moment, iscrpljeni smo do maksimuma. Kad počnemo raditi to neće značiti da je sve kako treba, moramo imati sredstva za pokrenuti posao - istaknula je.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je pak da redovito razgovaraju s ugostiteljima kako pomoći uz postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta. 

- Ministarstvo turizma i sporta je dobilo odobrenje 11. siječnja od Europske komisije državnu potporu vrijednosti od 1 i pol milijardu kuna s ciljem pomaganju sektoru turizma i sporta - rekla je i dodala da Vlada radi sve što može za sektore koji su sada zatvoreni i da se na taj način zadrži dobra epidemiološka slika.

- Za sada imamo relativno dobre brojke, ali to je daleko od onoga što bi trebali imati. Najvažnije je sačuvanje ljudskih života - naglasila je.

Najčitaniji članci