Obavijesti

News

Komentari 1

Trovanje Skripalja: Liječnik i obavještajac drugi osumnjičeni

Trovanje Skripalja: Liječnik i obavještajac drugi osumnjičeni
1

Bivši ruski špijun i njegova kći Julija pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju i taj je slučaj izazvao najveći val međusobnih protjerivanja diplomata između Rusije i Zapada...

VIDEO

Drugi od dvojice Rusa koje Velika Britanija sumnjiči za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja je vojni liječnik, član ruske obavještajne službe GRU, objavio je istraživački portal Bellingcat u ponedjeljak navečer. 

Osumnjičeni je zapravo 39-vojni liječnik kojemu je pravo ime Aleksandar Jevgenjevič Miškin, a ne Aleksandar Petrov, što je ime koje su u rujnu objavile britanske vlasti, piše Bellingcat.

Britansko državno odvjetništvo optužilo je u odsutnosti Petrova i Ruslana Boširova, drugog ruskog državljanina, da su nervnim otrovom "novičok" otrovali Skripalja i njegovu kćer u ožujku u engleskom gradu Salisburyju.

Tužiteljstvo sumnjiči dvojicu ruskih državljana da su u Britaniju ušli pod lažnim imenima. Belingcat je u rujnu identificirao Boširova kao pukovnika GRU-a kojemu je pravo ime Anatolij Čepiga.

Britanska policija zasad je odbila komentirati spekulacije o stvarnom identitetu dvojice muškaraca koje krivi za napad na Skripalja. 

Bivši ruski špijun i njegova kći Julija pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju i taj je slučaj izazvao najveći val međusobnih protjerivanja diplomata između Rusije i Zapada od hladnog rata. 

Skripalji su se oporavili, ali je od posljedica trovanja umrla Britanka koja je kao i njezin partner bila izložena djelovanju otrovne tvari u pronađenoj bočici parfema. Britanska policija vjeruje da su u bočici ruski agenti prokrijumčarili nervni otrov u Veliku Britaniju.

Miškin je rođen 1979. u području Arhangelska na sjeveru Rusije i do rujna 2014. bio je prijavljen u Moskvi na adresi koja je zapravo sjedište GRU-a, piše Bellingcat.

Navodi da je Miškina GRU unovačio dok je studirao na jednoj od ruskih vojnih medicinskih akademija i da je od 2011. do 2018. putovao pod imenom Aleksandar Petrov,  uključujući u Ukrajinu i Moldovu. 

Rusija odbacuje svaku upletenost u trovanje i tvrdi da su dvojica muškaraca koje Britanija sumnjiči za napad došli u Salisbury razgledati čuvenu katedralu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske