Obavijesti

News

Komentari 1

Trump: 'Da, s ukrajincima sam pričao o Bidenu i njegovu sinu'

Trump: 'Da, s ukrajincima sam pričao o Bidenu i njegovu sinu'
1

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je potvrdio da je s ukrajinskim predsjednikom telefonski razgovarao o svom političkom protivniku u američkoj predsjedničkoj utrci Joeu Bidenu i njegovu sinu

Posljednjih dana Ameriku trese novi politički skandal u režiji Donalda Trumpa koji je, prema navodima jednog zviždača, pokušao utjecati na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori i fabricira istragu o Bidenovu sinu Hunteru koji je bio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma. 

Ako je Trump koristio svoju moć kako bi pokušao prisiliti stranog državnika da utječe na američke izbore to bi izazvalo najgoru političku krizu njegova mandata, ocjenjuje CNN dodajući da nema dokaza bilo kakvih pogrešnih postupaka Bidena ili njegova sina u Ukrajini.

Pokretanje videa ...

Trumpov poziv Zelenskiju u središtu je medijske i političke pažnje od petka kad su mediji prenijeli da je Trump višekratno tražio ukrajinskog predsjednika da istraži je li Biden, favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju za predstojeće američke predsjedničke izbore, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio američki potpredsjednik.

Trump je priznao da je zvao ukrajinskog lidera, ali je naglasio kako se njihov telefonski razgovor uglavnom odnosio na čestitke. Korupicije i oca i sina Bidena dotaknuli su se samo usput, kazao. 

- Razgovor se najvećim dijelom odnosio na čestitke, uz veliku korupciju, općenito korupciju, svu korupciju koja se događa i velikim dijelom činjenice da ne želimo da naši ljudi poput potpredsjednika Bidena i njegova sina pridodaju korupciji koja je već u Ukrajini, rekao je Trump.

Ako je Trump tražio Zelenskija da istražuje Bidena, to odgovara promicanju stranog upletanja u američke izbore 2020., smatraju demokrati. U tom slučaju, Kongres možda neće imati izbora nego pokrenuti postupak opoziva, kazao je u nedjelju predsjednik obavještajnog odbora Zastupničkog doma demokrat Adam Schiff.

Trump je, naime, prethodno uskratio dio vojne pomoći Ukrajini. "Ako predsjednik ograničava vojnu pomoć i u isto vrijeme pokušava pritisnuti stranog vođu da učini nešto nezakonito, da mu osigura prljavštinu protiv političkog protivnika tijekom predsjedničke kampanje, onda to može biti jedino rješenje koje odgovara zlu koje takvo ponašanje predstavlja", rekao je Schiff.

Trump je zanijekao da je išta pogrešno učinio. 

Njegovi saveznici među kojima su i državni tajnik Mike Pompeo i njegov osobni odvjetnik  Rudy Giuliani branili su predsjednikov poziv. 

Iako su drugi zastupnici pozvali da se pokrene postupak opoziva, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, demokratkinja Nancy Pelosi tome se za sada opire.

Republikanci su uglavnom ostali suzdražni, a senator Mitt Romney jedan je od rijetkih koji je izrazio zabrinutost.

- Ako je predsjednik tražio ili pritisnuo predsjednika Ukrajine da istraži njegova političkog protivnika izravno ili putem osobnog odvjetnika, to bi bilo iznimno zabrinjavajuće, napisao je na Twitteru Romney, koji se 2012. borio za republikansku predsjedničku nominaciju. 

Trumpov osobni odvjetnik Rudy Giuliani priznao je da je posjetio Ukrajinu "kako bi prikupio prljavštinu o Joe Bidenu", prenosi dpa. Ta izjava čini se da je u suprotnosti s njegovim ranijim tvrdnjama da nije od ukrajinskih dužnosnika tražio da istraže Bidena.

Giuliani je ustvrdio da je Bidenova obitelj godinama uzimala novac iskorištavajući dužnosti koje je obnašao, ne pružajući pri tom nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Dosadašnje Trumpove optužbe na račun Joea i Huntera Bidena, poput one da su tražili smjenu ukrajinskog državnog tužitelja koji je istraživao navodnu korupciju u Burismi, već su se pokazale netočnima, prenosi CNN.