Obavijesti

News

Komentari 23

Trump: Iran potiče krvoproliće, kaos i nasilje na Bliskom istoku

Trump: Iran potiče krvoproliće, kaos i nasilje na Bliskom istoku
9

Trump je rekao kako Iran neće doći do nuklearnog oružja, ali je odbio odgovoriti da li bi uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi agencija Reuters

VIDEO

 NATO više pomaže "Europljanima nego Amerikancima, rekao je u petak američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"NATO je fantastičan, ali pomaže više Europljanima nego nama", izjavio je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel dok se u petak u Bruxellesu održavao sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog sporazuma.

Trump zahtijeva da saveznici NATO-a povećaju svoja financijska sudjelovanja.

"Druge zemlje bi trebale više plaćati. Ne govorim o Njemačkoj. Druge zemlje bi trebale više plaćati. Mi štitimo Europu, a plaćamo više od svih drugih", rekao je Trump.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo je u Bruxellesu poslao jednaku poruku. On je pritisnuo saveznike da ispune cilj NATO-a i počnu izdvajati dva posto BDP-a za obranu, od čega 20 posto na vojnu opremu.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u petak da bi mogao posjetiti Jeruzalem prilikom otvaranja američkog veleposlanstva koje je odlučio premjestiti iz Tel-Aviva.

"Godinama su predsjednici obećavali veleposlanstvo u Jeruzalemu. Obećavali su tijekom kampanja i nisu nikada imali hrabrosti to provesti. Ja sam to učinio. Mogao bih tamo otići", rekao je na zajedničkoj konfernciji za novinare s njemačkom kancelarkom. 

Unatoč pokazanoj toplini i prijateljstvu tijekom susreta u Bijeloj kući Trump i Merkel nisu mogli nadići razlike u odnosu prema trgovini.

Trump bi uskoro trebao nametnuti carine na čelik koje će pogoditi europski izvoz, a Merkel je rekla kako je odluka sada u Trumpovim rukama hoće li dodijeliti izuzeće zemljama Europske unije.

"Predsjednik će odlučiti. To je sasvim jasno", rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon što se Trump požalio na trgovinsku neravnotežu između SAD-a i Europske unije, posebice glede automobila.

Merkel je isto tako rekla kako bi si mogla predočiti da EU i Sjedinjene Države dogovore bilateralni sporazum o trgovini rekavši kako Svjetska trgovinska organizacija nije u stanju isporučiti multilateralne sporazume.

Trump: Iran potiče krvoproliće

Sadašnji sporazm o iranskom nuklearnom programu nije dovoljan za obuzdavanje ambicija Teherana, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom posjeta Washingtonu.

"Mislimo da je taj sporazum prva etapa koja je pridonijela usporenju njihovih aktivnosti, ali mi također mislimo, s njemačkog stajališta, da to nije dovoljno za da se obuzdaju i pod kontrolu stave iranske ambicije", izjavila je Merkel, navodi agencija France Presse.

Prema tom tekstu koji su dogovorili Iran i velike sile Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka, Teheran je pristao zamrznuti svoj nuklearni program do 2025. 

"Europa i Sjedinjene Države moraju biti usklađeni po tom pitanju", dodala je kancelarka na konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump je žestoki protivnik sporazuma potpisanog u srpnju 2015. i on će 12. svibnja objaviti hoće li "poderati" taj sporazum.

Američki predsjednik je u petak oštro kritizirao iranske vlasti i nazvao režim u Teheranu "smrtonosnim".

"Iranski režim potiče nasilje, krvoproliće i kaos na cijelom Bliskom Istoku. Moramo biti sigurni da se taj smrtonosni režim ne približava nuklearnom oružju i da Iran prekine svoju podršku terorizmu", izjavio je.

"Bez obzira gdje na Bliskom istoku, gdje postoji problem, tamo je Iran", zaključio je.

Trump je rekao kako Iran neće doći do nuklearnog oružja, ali je odbio odgovoriti da li bi uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi agencija Reuters.

"Ne govorim o otme da li bih ili ne upotrijebio vojnu silu", rekao je Trump zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel.

"Ali vam mogu reći ovo, neće proizvoditi nuklearno oružje. To vam mogu reći", rekao je Trump.   

U utorak u Washingtonu je francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio američkom kolegi  da ne odustane od početnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji  bi postao prvi od četiri stupova novog sporazuma.

Sadašnji sporazum može se smatrati jednim "potpornim stupom", a treba dodati još tri, rekao je Macron. 

Ostali bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih projektila i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a