Obavijesti

News

Komentari 5

Talibani upozoravaju: 'Trump je prekinuo pregovore, bit će još mrtvih Amerikanaca'

'Trump je prekinuo pregovore, bit će još mrtvih Amerikanaca'
2

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će, unatoč prekidu pregovora, SAD vršiti pritisak na talibane i neće smanjiti pomoć afganistanskim snagama sigurnosti

Talibani su u nedjelju upozorili da će odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prekine mirovne pregovore dovesti do gubitka još više života Amerikanaca.

"Amerikanci će više od bilo koga drugog zažaliti zbog otkazivanja pregovora", priopćio je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Dodao je da su pregovori do nedjelje tekli glatko i da su se obje strane dogovorile oko nastavka razgovora 23. rujna.Trump je na Twitteru napisao kako su tajni, odvojeni sastanci s talibanskim čelnicima i afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem trebali biti održani u nedjelju u Camp Davidu, no da su otkazani. 

Američki predsjednik je kao razlog naveo to što su talibani priznali da stoje iza napada u Kabulu u kojoj je ubijen jedan američki vojnik, uz 11 drugih ljudi.

"Odmah sam otkazao susret i mirovne pregovore", napisao je Trump. "Kakvi su to ljudi koji bi toliko ubijali da bi naizgled ojačali svoju pregovaračku poziciju?", upitao se. 

U četvrtak su u Kabulu, u napadu automobilom bombom u blizini NATO-vog sjedišta, ubijena dva vojnika iz tog saveza,  Amerikanac i Rumunj. Ukupno je ubijeno 12 ljudi. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će, unatoč prekidu pregovora, SAD vršiti pritisak na talibane i neće smanjiti pomoć afganistanskim snagama sigurnosti.

"Ako se talibani ne počnu ponašati kako treba, ako ne ispune ono o čemu razgovaramo već tjednima, pa i mjesecima, predsjednik neće smanjiti pritisak, nećemo smanjiti pomoć afganistanskim snagama koje su se teško borile u Afganistanu", rekao je Pompeo CNN-u. (kt)