Obavijesti

News

Komentari 35

Trump uveo carine i sankcije Turskoj zbog napada na Siriju

Trump uveo carine i sankcije Turskoj zbog napada na Siriju
3

Objava sankcija slijedila je nakon rijetko usuglašenih kritika konzervativaca i demokrata zbog Trumpove odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, za koje su kritičari rekli da otvara vrata invaziji

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je u ponedjeljak niz sankcija i udvostručio carine Turskoj zbog turskog napada u sjeveroistočnoj Siriji.

Objava sankcija slijedila je nakon rijetko usuglašenih kritika konzervativaca i demokrata zbog Trumpove odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, za koje su kritičari rekli da otvara vrata turskoj invaziji i da može voditi oživljavanju Islamske države.

Trumpove mjere bile su u ponedjeljak zadnji potez u nizu aktivnosti dok sukob eskalira između Turske i sirijskih Kurda, koji su bili ključan američki saveznik.

President Donald Trump delivers remarks at Values Voter Summit

Trump je naredio potpredsjedniku Mikeu Penceu da vodi izaslanstvo u Tursku  u potrazi za primirjem, nekoliko sati nakon što je rekao da bi bio sretan ako Rusija, Kina "ili Napoleon Bonaparte" preuzme odgovornost za Kurde.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak navečer je Trumpu u telefonskom razgovoru poručio kako je "apsolutno neophodno spriječiiti oživljavanje" Islamske države uslijed turske operacije protiv Kurda i odlaska Amerikanaca iz sjevera Sirije, objavila je Elizejska palača.

Francuzi jasni: Ne želimo igrati s neprijateljima iz Turske!
Francuzi jasni:  Ne želimo igrati s neprijateljima iz Turske!

- Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem - rekao je Trump u izjavi u kojoj nije spomenuo Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom.

- Bio sam savršeno jasan s predsjednikom Erdoganom: turska akcija je uvod u humanitarnu krizu i priprema uvjeta za moguće ratne zločine - dodao je i pozvao Tursku da zaštiti "vjerske i etničke manjine".

Američke sankcije primjenjuju se na tursko ministarstvo obrane i ministarstvo energetike i na ministre unutarnjih poslova, obrane i energetike.

Military conflict in northern Syria

Trump je također rekao da će zaustaviti trgovinske pregovore vrijedne 100 milijardi dolara s Ankarom i udvostručiti carine na turski čelik, koje su trenutno 25  posto.

Sjedinjene Države će od sankcija izuzeti američku prodaju oružja Turskoj, kao i prodaju energenata i humanitarne akcije.

Obraćajući s novinarima, potpredsjednik Mike Pence rekao je da će se sankcije "nastaviti i pojačati, osim ako Turska odmah ne uspostavi prekid vatre, zaustavi nasilje i složi se da pregovara o dugoročnom rješenju problemu duž granice između turske i Sirije".

Nakon objave sankcija, Chuck Schumer, čelnik Demokrata u Senatu,  rekao je da američke sankcije nisu dovoljne  i pozvao Republikance da podrže rezoluciju kojom se zahtijeva poništenje Trumpove naredbe o povlačenju vojnika.

Turska je počela invaziju u sjeveroistočnoj Siriji u srijedu nakon što je Trump objavio da će se povući vojnici iz pograničnog područja.

Napad turskih snaga proširio se otad i izazvao masovno raseljavanje stanovništva u pokušaju turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da iskorijeni SDF.

Trump oštro: Spreman sam uništiti tursku ekonomiju
Trump oštro: Spreman sam uništiti tursku ekonomiju

Turska tvrdi da su sirijski Kurdi povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), kurdskom pobunjeničkom skupinom u Turskoj.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u ponedjeljak da je turska invazija vodila oslobađanju opasnih zatvorenih pripadnika IS-a te "mnogostruke žrtve, izbjeglice, uništenje, nesigurnost i sve veću prijetnju američkim vojnim snagama".

Esper će putovati u Bruxelles sljedeći tjedan u nadi da će se organizirati kolektivna akcija protiv Turske.

Pence je kazao da je Erdogan u telefonskom razgovoru s Trumpom izrekao "čvrstu predanost" da neće napasti kurdsko uporište Kobane u Siriji.

U jeku američkog povlačenja, snage pod kurdskim vodstvom radi zaštite od Turske sklopile su dogovor s vladom sirijskog predsjednika Bašara al Asada koju podupire Rusija.

"Neka Sirija i Asad štite Kurde i bore se s Turskom za svoju zemlju", napisao je Trump u bujici tvitova  prije nego što je objavio sankcije u izjavi u kojoj je pažljivije birao riječi.

SAD je bio saveznik Kurda od 2014. u ratu protiv Islamske države i zajedno su radili na tome da poraze kalifat te zarobe pripadnike Islamske države. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH