Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
241 komentara

Tuku im vozače: 'Ostajemo u Hrvatskoj, a uvodimo i glisere'

Generalni menadžer Ubera za Hrvatsku i jugoistočnu Europu Davor Tremac rekao je kako ostaju u Hrvatskoj unatoč prijetnjama i zahtjevima taksista da ih se ukine..

Foto: PIXSELL/24sata

Generalni menadžer Ubera za Hrvatsku i jugoistočnu Europu Davor Tremac rekao je kako ostaju u Hrvatskoj unatoč prijetnjama i zahtjevima taksista da ih se ukine. Ministarstvu su dali prijedlog kako regulirati njihovu djelatnost koju nazivaju najam vozača. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Postoji djelatnost taksija i djelatnost najma vozača. Mi želimo da se raspiše regulativa za Uber što se tiče vozača, vozila i ostalog. Razlika je u tehnologiji; taksist se oslanja na taksimetar, a Uber na GPS koji to točnije mjeri. Taksisti imaju pristup žutoj traci, a Uber nema. Imaju i neke druge privilegije...Mi želimo iste ili slične uvjete za nekoga tko želi biti taksist i nekoga tko želi biti Uberov partner vozač, smatra Tremac.

Govoreći o zahtjevu taksista za zabranom Ubera i najavljenom prosvjedu, Tremac je rekao da čak i jako puno "običnih taksista" vozi Uber jer su shvatili da mogu dio dana stajati na stajalištu i voziti taksi, a dio dana voziti Uber.

'Bune se oni koji gube monopol'

- Mali dio ljudi, a to su uglavnom voditelji i predsjednici uprava taksi udruženja jako se bore protiv ovog modela. Ti ljudi gube monopol i oni više neće moći uvjetovati cijene, visinu PDV-a, trošarine na gorivo...to nema veze s tržišnom ekonomijom, to su relikti starog sustava, kaže Tremac. 

Govoreći o inicijativi taksista koji, u sklopu pritiska na Vladu od koje traže zabranu rada Ubera, najavljuju blokadu Zagreba, čelnik Ubera rekao je kako se nada da se to neće dogoditi jer bi, prije svega, štetilo građanima. 

- Štetit će i sami sebi jer javnost je ogorčena tim najavama, dodaje.

Tremac je rekao kako nije istina da Uber ne plaća poreze jer svaki vozač na svoje ime izdaje račun, sve je fiskalizirano i porezna uprava zna koliko je prihoda pojedini vozač stvorio. 

'Pale nam aute, bacaju kovanice, ali uvodimo Uber Boat'

- Moram pohvaliti Ministarstvo prometa jer su vrlo otvoreni za razgovor. Pružaju mjesta argumentiranoj raspravi i vidimo da to ide u dobrom smjeru, kaže Tremac i nastavlja s problemima s kojima se susreću:

- Palili su nam automobile, bilo je napada na aerodromu, bacaju kovanice na automobile partnera vozača, razvijaju im vjetrobranska stakla...Naši vozači mogu pozvati zaštitarsku službu, a savjetujemo im da ne ulaze u konflikte jer nema smisla boriti se s kriminalcima, rekao je Tremac 

Najavio je da im je plan u Hrvatskoj stvoriti 10.000 radnih mjesta, a trenutačo ih imaju 1000. Smatra da će brzo i druge kompanije koje pružaju usluge poput Ubera doći u Hrvatsku. 

- Mi ćemo se boriti do kraja za ostanak u Hrvatskoj. Uložili smo milijun kuna u ovo tržište. Imamo dugoročan plan ostati i investirati. Ako se to zabrani, možemo prekrižiti 10.000 radnih mjesta. Moja vizija je da imamo više partnera koji imaju nova vozila jer želimo imati bolju kvalitetu. Za šest mjeseci trebali bi imati i Uber Boat na Jadranu. Moći ćete naručiti gliser kad god vam treba i on će vas prevesti s otoka na otok. Može vas voziti na izlet i to će moći raditi samo licencirane kompanije. Zanimljivi su nam zadarski, šibenski i splitski otoci kao i Dubrovnik gdje je nekad lakše doći morem nego kopnom. Vizija nam je pokriti cijeli Jadran, najavio je Tremac. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message