News

Komentari 43

Tuđman: Preuzeo sam osobne stvari bivšega predsjednika

Tuđman: Preuzeo sam osobne stvari bivšega predsjednika

Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da je prilikom predaje Tuđmanova ureda nasljedniku Stjepanu Mesiću sva dokumentacija bila na svome mjestu, a transkripti pod šifrom

Sin pokojnog predsjednika, Miroslav Tuđman kazao je za Dnevnik Nove TV kako nikada nije imao pristup niti je sudjelovao u selekciji transkripata iz Ureda predsjednika. Nakon očeve smrti je, kaže, došao kako bi preuzeo njegove bilješke i osobne stvari, nakon što je vladino povjerenstvo utvrdilo koja se dokumentacija odnosila na rad predsjednika Tuđmana, a što su bile njegove osobne stvari. Nakon toga više nije dolazio na Pantovčak, tvrdi. Ustvrdio da je Stjepan Mesić laže u vezi njegove povezanosti s transkriptima.

Nekadašnja Tuđmanova savjetnica, Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da je prilikom predaje ureda Stjepanu Mesiću sva dokumentacija bila na svome mjestu, a transkripti pod šifrom te da je sve, zajedno s uredom, predala novom predsjedniku, prenosi HTV.

Jarnjak: O svim dokumentima postoje zapisnici

Ivan Jarnjak izjavio je u subotu da je temeljem odluke vlade od 1999. bio sudionik povjerenstva za popisivanje i selekciju dokumenata u Uredu predsjednika i da o tim dokumentima postoje zapisnici. Odbacio je tvrdnje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je rekao da je Jarnjak čitao i izdvajao one transkripte koji su mu se činili zanimljivima. Kazao je da je Vladimir Šeks preuzeo dokumente za HDZ, Miroslav Tuđman za obitelj, a da je ono ostalo, ostalo u Uredu predsjednika. Rekao je da bi Mesić trebao navesti koji su to dokumenti odneseni, piše Vjesnik.

- Ja govorim ono što je bilo kad sam ja bio sudionik povjerenstva. Je li netko prije toga češljao te dokumente, to sigurno Kostović i Kašpar, koji je napravio popis zajedno s Čulinom, ne bi dozvolili i sigurno da bi do danas rekli Mesiću tko je to dilao s tim dokumentima i tko je pročešljao te dokumente. Ja sigurno nisam bio gore i nisam ih vidio - rekao je Jarnjak okupljenim novinarima ispred svoje kuće. Jarnjak je od kraja 1996. do kraja 2000. bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

Najčitaniji članci