News

Komentari 13

Turci iznijeli zahtjeve Švedskoj i Finskoj oko ulaska u NATO: 'Želimo potpisani sporazum'

Turci iznijeli zahtjeve Švedskoj i Finskoj oko ulaska u NATO: 'Želimo potpisani sporazum'

Turska je dosad bila jedina članica NATO-a koja se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO savez

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zatražio je u utorak od Finske i Švedske da potpišu sporazum o planu za okončanje njihove, kako tvrdi, podrške terorizmu ako se žele pridružiti Sjevernoatlantskom savezu (NATO), prenosi Xinhua.

Njegove izjave uslijedile su dan prije nego što će Turska održati konzultacije s dvije nordijske zemlje u Ankari o njihovim nastojanjima za članstvo u NATO-u.

- Očekujemo da će prekinuti potporu terorizmu i ukinuti obrambena ograničenja - rekao je Cavusoglu novinarima, a prenosi turska NTV.

- Rekli su da mogu poduzeti konkretne korake, a mi želimo pisani sporazum, rekao je turski ministar.

- U tom smislu tri zemlje mogu održati sastanak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom - rekao je Cavusoglu.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će se glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal sastati u srijedu s finskim i švedskim dužnosnicima.

Turska je dosad bila jedina članica NATO-a koja se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO savez, navodeći potporu dviju zemalja zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) i kurdskim jedinicama za zaštitu naroda (YPG), sirijskom ogranku PKK.

Turska također optužuje dvije zemlje da skrivaju članove Gulenovog pokreta za koji Ankara kaže da stoji iza neuspjelog pokušaja vojnog udara 2016. godine.

Ankara zahtijeva od Švedske i Finske da ukinu svoje zabrane izvoza oružja uvedene nakon prekogranične vojne operacije te zemlje u sjeveroistočnoj Siriji 2019.