Obavijesti

News

Komentari 171

U srpnju 90.000 turista manje nego lani u isto ovo vrijeme...

U srpnju 90.000 turista manje nego lani u isto ovo vrijeme...
2

Hrvatsku je u srpnju 2019. godine imala 90.765 dolazaka manje nego u srpnju 2018. godine, no to ne brine previše ministra turizma Garija Capellija koji smatra da manjak gostiju ne pokazuje uspješnost sezone

VIDEO

Generalno gledano, ove godine očekujemo povećanje između 5 i 7 posto više dolazaka u Hrvatsku po procjenama prema bookingu koji se sada ostvaruje, rekao je ministar turizma Gari Capelli prije nekoliko mjeseci, no čini se da je realnost ipak nešto drugačija.

Prema podacima iz sustava E-visitor, Hrvatsku je u srpnju 2019. godine imala 544.150 noćenja i 90.765 dolazaka manje nego u srpnju 2018. godine što su rezultati koji bi itekako trebali zabrinuti Ministra.

Točnije, Lijepa naša je u srpnju ove godine imala 4.537.958 dolazaka i 30.383.838 noćenja, za razliku od srpnja 2018. godine kada je u Hrvatskoj zabilježeno 4.628.723 dolazaka i 30.927.988 noćenja.

Povećanje cijena na Jadranu tako su uzele maha kod turista koji sve u manjem broju dolaze u Hrvatsku, a stručnjaci smatraju da će se pad dolazaka nastaviti i u kolovozu. Turistička sezona ne ide baš u dobrom smjeru,  no to sve ne brine previše ministra turizma Garija Capellija koji smatra da broj turista nije ogledalo uspješne sezone.

- Prema tome, manjak gostiju ne prihvaćam kao nešto što pokazuje je li dobra ili loša sezona. Dobra ili loša sezona je kvaliteta, održivost sustava, a on je negdje na razini da tako nešto u ovom trenutku imamo, a sve drugo će odrediti tržište - poručio je Capelli.

No nije sve tako crno. Neki gradovi zabilježeli su plus u odnosu na prošlu godinu, a evo što o tome kažu iz HTZ-a.

- Rast prometa u srpnju zabilježio je hotelski smještaj (+1%), ali i destinacije poput Dubrovnika (+2), Splita (+1%), Zadra (+2%), Novalje (+3%) ili Rijeke (+8%). Trenutno u Hrvatskoj dnevno boravi više od milijun gostiju, očekujemo dobar kolovoz, a odlične najave imamo za rujan i listopad što nam daje optimizam da ćemo ovu turističku godinu zaključiti na razini rekordne prošlogodišnje. Također, i ovom prigodom posebno napominjemo da su na kraju turističke godine uvijek najvažniji ostvareni financijski rezultati, a oni nam u ovom trenutku idu u prilog - rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava