News

Komentari 0

Turistkinja ukrala drevni komad mramora u Rimu prije 3 godine, sad ga je vratila i ispričala se...

Turistkinja ukrala drevni komad mramora u Rimu prije 3 godine, sad ga je vratila i ispričala se...

Jedna je Amerikanka, obuzeta grizodušjem gradu Rimu vratila komad drevnog mramora koji je ukrala 2017. Poslala ga je Nacionalnom muzeju, a na njemu markerom piše 'Za Sama, s ljubavlju Jess, Rim 2017.'

Otuđeni je komad kamena stigao uz poruku u kojoj turistkinja moli da joj se oprosti jer se ponašala bezobzirno, piše BBC. "Uistinu se osjećam strašno, ne samo zato što sam uzela taj kamen, već i zato što sam po njemu pisala", stoji u pismu isprike.

Osoba, a talijanski dužnosnici vjeruju da je riječ o mladoj ženi po imenu Jess, u pismu kaže da je bezuspješno "satima ribala i prala" komad mramora, nastojeći ukloniti tragove markera.

Stéphane Verger, direktor muzeja, za talijanski je list Messagero rekao da vraćeni kamen i nije bio osobito vrijedan te je vjerojatno uzet s mjesta poput Rimskog foruma, nekadašnjeg središta drevnog Rima. Dodao je da je riječ o mladoj djevojci koja je 2017. doputovala u Rim, a kamen je odnijela u Ameriku kao poklon dečku.

Kaže i da ga je dirnulo pismo koje je stiglo iz Atlante. "Dirnulo me jer je riječ o mladoj djevojci koja je shvatila da je pogriješila, a njezin je potez spontan i istodobno je  rezultat svjesnog razmišljanja". 

A možda i praznovjerja, dodaje. Verger pretpostavlja da je djevojka čula za sličan slučaj koji se dogodio ranije. Naime, jedna je Kanađanka nedavno vratila predmete koje je 2005. ukrala za vrijeme razgledavanja Pompeja.

Radi se o ženi koja se predstavila kao Nicole, a paketom je u Rim vratila dvije keramičke pločice koje su bile dio mozaika iz Pompeja. I ona je u pismu priznala krađu, napisavši kako vjeruje da su predmeti "ukleti" i da su joj donijeli brojne zdravstvene probleme, među kojima i rak dojke.

Najčitaniji članci