Obavijesti

News

Komentari 59

Turska: 'Razorili smo sirijski sustav protuzračne obrane'

Turska: 'Razorili smo sirijski sustav protuzračne obrane'
1

Turska je u nedjelju objavila da je uništila desetke meta sirijske vojske. Razorila je sirijski sustav protuzračne obrane, više od 100 tenkova i srušila dva zrakoplova sirijske vojske u ofenzivi

VIDEO

Turska je odgovorila na ubojstvo 30 turskih vojnika u sirijskim zračnim napadima tako što je uništila desetke meta sirijske vojske

Napetosti na sjeverozapadu Sirije eskalirale su naglo otkako su sukobi između pobunjenika koje podržava Turska te s druge strane sirijske vojske kojoj je Rusija saveznica, dovele dvije regionalne sile do ruba izravnog sukoba. 

Diplomatski napori Ankare i Moskve da ublaže napetosti do sada nisu uspjele iznjedriti prekid vatre u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije, zadnjem velikom uporištu pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu u Siriji.

Ankara je pojačala napade, uključivo udare bespilotnim letjelicama, protiv sirijske vojske od četvrtka kada su 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima koje je izveo Damask.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Turska je zatražila hitan sastanak NATO-a zbog Sirije
Turska je zatražila hitan sastanak NATO-a zbog Sirije

Još jedan turski vojnik ubijen je u petak čime se broj mrtvih u veljači popeo na 55. 

'Ne kanimo sukobiti se s Rusijom'

Ranije u nedjelju sirijska vojska upozorila je da će srušiti svaki zrakoplov ili dron koji će kršiti njezin zračni prostor nad sjeverozapadom, prostorom koji godinama nadzire njezina saveznica Moskva.

"Ne kanimo sukobiti se s Rusijom. Naš je jedini cilj da sirijski režim okonča pokolj čime će se spriječiti i zaustaviti radikalizacija i migracija", rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar.

Operaciju, inače četvrtu po redu tursku operaciju u Siriji, nazvao je "Proljetni štit".

Akar je ustvrdio da je Turska uništila bespilotnu letjelicu, osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, minobacača i šest sustava protuzračne obrane te drugu vojnu opremu od 27. veljače. 

Akar je nadalje ustvrdio da je 2.212 pripadnika sirijske vojske "neutralizirano", što je termin koji se rabi za ubijene, ranjene ili zarobljene.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladino promatračko tijelo koje ima sjedište u Britaniji, navodi da su 74 vojnika sirijske vlade i prosirijskih boraca ubijeni od 27. veljače. 

Milijun ljudi izbjeglo iz Idliba

Tursko ministarstvo obrane navodi da je jedan njegov dron srušen u nedjelju, a da su turske snage srušile dva sirijska zrakoplova. 

Sirijska državna agencija SANA navodi da su se piloti spasili padobranima i da su dobro. 

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je u subotu da se napreduje u razgovorima između turskog i ruskog izaslanstva, te da će situaciju u Idlibu riješiti predsjednici dviju zemalja  Tayyip Erdogan i Vladimir Putin.

Erdogan je pozvao Putina da obuzda Asadov režim u Idlibu
Erdogan je pozvao Putina da obuzda Asadov režim u Idlibu

Visoki turski dužnosnik i jedan dužnosnik službe sigurnosti kazali su da bi se sastanak trebao održati u četvrtak u Moskvi. 

Najnovija eskalacija između turske i sirijske vojske u Idlibu izazvala je novu krizu, jer je milijun civila izbjeglo iz te regije od prosinca, među njima žena i djece, koji se kreću prema turskoj granici. 

Turska, koja je na svome tlu primila 3,7 milijuna Sirijaca, najavila je da će otvoriti svoju granicu za slobodan prolaz migranata put Europe jer optužuje Europsku uniju da se ne drži sporazuma kojim se EU obvezao financirati zbrinjavanje izbjeglih, a Turska priječiti njihovo napredovanje put europskih zemalja. 

Grčka je svoje granice maksimalno pojačala u nedjelju pošto su stotine migranata krenule preko propusnih graničnih prijelaza pošto je Turska za vikend otvorila granicu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom