Turski heroj iz Beča za 24sata: 'S metkom u nozi sam nosio ranjenog policajca do hitne' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 64

Turski heroj iz Beča za 24sata: 'S metkom u nozi sam nosio ranjenog policajca do hitne'

Turski heroj iz Beča za 24sata: 'S metkom u nozi sam nosio ranjenog policajca do hitne'
3

Na fasadama se nalaze rupe od metaka. Građani su u njih stavili ruže. Ispod jedne je još uvijek velika lokva krvi koja podsjeća na trenutak u kojemu je simpatizer ISIS-a ubio četvero i ranio 22 ljudi...

VIDEO

Područje u kojemu je Kujtim Fejzulai (20) izveo krvavi pohod u ponedjeljak navečer je otvoreno za javnost, no i dalje je pod visokim stupnjem osiguranja. Tamo je jezoviti prizor sa oznakama gdje su tijela žrtava padala na pod.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dopisnica iz Beča 02:26

Kako iscrtani krugovi ne bi bili prazni, ljudi ih popunjavaju svijećama i cvijećem u znak spomena na pale žrtve luđačkog ubojice. Na fasadama se nalaze rupe od metaka. Ispod jedne je još uvijek velika lokva krvi koja podsjeća na trenutak u kojemu je simpatizer ISIS-a ubio četvero i ranio 22 ljudi.

Krenete li od sinagoge na Seitenstettengasse gdje je napadač pucao u policajca i nastavite se spuštati po Rabensteig ulici prema Schwedenplatzu možete pretpostaviti kako je tekao krvavi pohod. Jučer je područje još uvijek bilo izolirano, a pristupili su mu samo austrijski predstavnici visoke politike kako bi zapalili svijeće i položili vijence.

U srijedu smo tamo zatekli Ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseru Turković koja je doputovala kako bi položila vijence. Istaknula je kako je uz Austriju kada je u pitanju borba protiv terorizma i narušavanja mira i stabilnosti. Također je uvjerena da će Austrija nakon ovako tragičnog događaja ostati ista kao što je bila. 

Među ozlijeđenima u napadu su i državljani Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovačke, Luksemburga, Afganistana i Austrije. Živote je izgubilo dvoje Austrijanaca, Nijemac i državljanin Sjeverne Makedonije.

Susjeda krvnika: 'Fejzulai mi je pomogao nositi stvari do stana samo šest sati prije krvoprolića'
Susjeda krvnika: 'Fejzulai mi je pomogao nositi stvari do stana samo šest sati prije krvoprolića'

Na mjestu događanja smo razgovarali s Recep Tayyip Gultekinom i Mikail Ozer-om, migrantima iz Turske koji su na svojim tijelima pod cijenu vlastitog života spašavali ljude pod rafalima.

- Čuo sam pucanj i dotrčao, prijatelj je bio sa mnom. Odnijeli smo jednu ženu u restoran. Počinitelj je bio ovdje gore, a ja sam bio dole. Ciljao je i pucao u mene. Metak me pogodio u nogu i još uvijek je tu, preduboko je da bi ga vadili. Još jednu stariju gospođu smo sklonili u sigurnu zonu. Nakon toga sam stavio ranjenog policajca na leđa i odnio ga sve do kola hitne pomoći – rekao je za 24 sata Recep Tayyip Gultekin.

U svom jučerašnjem obraćanju kancelar Sebastian Kurz je naglasio kako se na ovaj događaj ne smije gledati kao na sukob između Muslimana i Kršćana ili Austrijanaca i migranata već isključivo kao na necivilizirani barbarski čin.

Inače, Beč je bio jedan od europskih gradova koji uživa multikulturalni status i do sada nije bio pogođen napadima terorista. No, poruka Beča je jesna i glasi: "Držimo se zajedno u borbi protiv terorizma".  

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi pogodili i Hrvatsku. MORH i Oružane snage nemaju problem
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi pogodili i Hrvatsku. MORH i Oružane snage nemaju problem

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene
Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)
TUGA U SLAVONIJI

Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)

Iz policije su kratko izvijestili javnost o nesreći te dodali kako slijedi detaljan očevid. Više informacija o uzrocima nisu mogli iznijeti