Obavijesti

News

Komentari 85

Prvi puta u tri stoljeća Alku je posjetio neki turski dužnosnik

Prvi puta u tri stoljeća Alku je posjetio neki turski dužnosnik
28

Pobjednik 297. Sinjske alke je Alen Filipović Grčić (36) koji ju je osvojio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja s Dušanom Ivandićem. Natjecalo se 16 kopljanika

VIDEO

Cijeli državni vrh skupio se u Sinju na 297. izdanju Alke koja će ostati zapamćena po povijesnom posjetu turskog veleposlanika Buraka Özügergina. Veleposlaniku očito ne smeta što je osmanska vojska prije tri stoljeća u pohodu na Europu zaustavljena upravo kod Sinja.

- Zašto ne bih došao? Prošlost je za nama. Čast mi je slaviti hrvatsku kulturu pogotovo ako je ona dio turske povijesti - rekao je Özügergin.

Dolazak veleposlanika obradovao je i neke hrvatske ministre. Ministar obrane Ante Kotromanović, domaćin u Sinju, a osobito na Alci kaže da je vrlo sretan što ga vidi.

- Bitka Sinjana protiv Turaka bila je prije 297. godina. Danas su Hrvatska i Turska u NATO-u, surađujemo odlično i zajedno radimo vježbe, komentirao je Kotromanović. Ministar Ranko Ostojić na veleposlanikov posjet gleda kao na šansu za razvijanje gospodarske i turističke suradnje.

Politička elita bila je vidno raspoložena boravkom u Sinju unatoč suncu koje je nemilosrdno pržilo.

- Od kada ja pratim Alku atmosfera nikada nije bila opuštenija. Ako je išta simbol hrvatske borbe za slobodu to su Alka i Oluja - rekao je dobro raspoloženi Čačić. Komentirao je izjavu Veljka Džakule u Kninu kako se i Hrvati trebaju ispričati.

- Zašto bi bio problem ispričati se nevinim žrtvama? To ne mijenja odnos agresora i žrtve agresije - smatra Čačić. Izjavu Džakule komentirala je i Jadranka Kosor, koja je došla gledati Alku.

- Očekivala sam da će se pokloniti hrvatskim žrtvama i čestitati pobjednicima, a ne da će izjavama produbljivati razlike - rekla je Kosor.

Dok je svita bila na prijamu u Alkarskim dvorima Milan Bandić je ostao na ulici preferirajući društvo Sinjana koji su ga opkolili kako bi se rukovali i fotografirali s njime.

Predsjednik Viteškoga alkarskog društva Stipe Jukić je istakao da će poklapanje Alke i s oslobađanjem Knina alkarima biti dodatna motivacija da istrče nezaboravnu Alku. Sinjani, ponosni na svoju tri stoljeća dugu tradiciju, ne kriju zadovoljstvo što će Alka od iduće godine postati dio europske baštine. 

Pobjednik Alke je Alen Filipović Grčić (36) koji ju je osvojio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja s Dušanom Ivandićem. On potječe iz stare sinjske alkarske obitelji, a ovo mu je prva pobjeda na Alci. Natjecalo se ukupno 16 kopljanika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu