Obavijesti

News

Komentari 16

Tužio i dobio: Ne mora platiti 60.000 kuna kazni za parking

Tužio i dobio: Ne mora platiti 60.000 kuna kazni za parking
1

TRAŽE 60.000 KUNA Tvrtka Obale i lučice Anti Božiću (80) ne želi prodati godišnju kartu. Tvrde da im je dužan, iako ima pravomoćnu presudu da protuzakonito naplaćuju parkiranje

VIDEO

Prošla je, evo, godina dana otkako je presuda u moju korist pravomoćna, a Obala i lučice ne brišu me iz evidencije dužnika. Bio sam nedavno njih kako bih kupio godišnju parkirnu kartu, ali mi je ne daju jer kažu da imam dug prema njima, iako je sud presudio da nemam, požalio nam se Zadranin Ante Božić (80).

Krše mu, kaže, građanska prava koja mu pripadaju po Ustavu. Ponašaju se kao da se ne moraju držati zakona, kao da za njih sudske presude ne vrijede, rekao je te dodao da tu nesretnu parkirnu kartu pokušava kupiti već četiri godine i da je vjerovao da će uspjeti nakon što je općinski sud u Zadru presudio, a županijski sud potvrdio da Božićev dug prema komunalnom poduzeću za naplatu parkinga nije zakonit.

Sve je počelo prije pet godina kad je Božić parkirao kamionet na zadarskom Poluotoku i nije platio parkirnu kartu. Dobio je kaznu ispod brisača, no ni nju nije platio. Zaredali su se takvi slučajevi pa je uskoro Božićev kamiončić praktički bio zatrpan kaznama za parkiranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još je 2013. 'dogurao' do 698 neplaćenih kazni, a ukupan iznos bio je veći od 60.000 kuna. Božić nije htio plaćati parkiranje jer ga zbog gradskih gužvi gotovo nikad nije čekalo slobodno parkirno mjesto, nego je morao kružiti uokolo i tražiti gdje da se parkira.

Općinski sud njegovo obrazloženje isprva nije prihvatio pa je prva presuda bila u korist tvrtke Obale i lučice, koja u Zadru naplaćuje parkiranje. Nije se htio nagoditi, nego je promijenio odvjetnika i dobio spor.

Bez MUP-a nema naplate 

Naime, njegov odvjetnik Marin Birkić je ranije, u drugom slučaju, na sudu “srušio” odluku Grada Zadra o naplati parkiranja koja se odnosi na razdoblje od 2009. do 2014. godine.

Visoki upravni sud tu odluku Grada Zadra o organizaciji naplaćivanja parkiranja stavio je izvan zakona jer za njezino donošenje nikad nisu zatražili suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako je, dakle, još prošle godine sudskom odlukom ukinuta gradska odluka o naplati parkiranja, odvjetnik Birkić rekao je da pravni poslovi sklopljeni na temelju takve nezakonite odluke ne mogu biti valjani. Štoviše, rekao je i da su nezakonita sva naplaćivanja parkiranja na pomorskom dobru u Zadru, od Branimirove obale do onih na Poluotoku, jer tvrtka Obala i lučice nema koncesiju za naplaćivanje.

- Pravda je spora, ali dostižna - rekao nam je tad Ante Božić, koji je zahtijevao i da mu se direktor komunalnog poduzeća Obala i lučice javno ispriča zbog mobbinga.

Umirovljenik tvrdi da je obolio zbog pravne bitke koju je proživljavao te da je posjećivao i psihijatra. Tražio je i da mu tvrtka napokon omogući kupnju godišnje parkirne karte kako bi postao zakoniti platiša parkiranja, ali mu to ni danas ne dopuštaju.

Sud: Tužite odgovorne

Zašto ne dopuštaju, ne znamo. Iz Obala i lučica ni nama nisu odgovorili na to pitanje, iako smo ga poslali prije mjesec dana. Nisu, naravno, ni komentirali presudu. No zato su nam iz zadarskog Općinskog suda odgovorili da je u ovom slučaju sve jasno.

- Tvrtka Obale i Lučice dužna je postupiti po pravomoćnoj sudskoj odluci i ne smiju mu naplatiti taj dug. Ako se odgovorne osobe o to ogluše, moguće ih je tužiti privatnom parničnom tužbom - rekao je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...