News

Komentari 62

Tvrda kohabitacija glavna tema u Saboru: Je li to tvrdi snošaj?

Tvrda kohabitacija glavna tema u Saboru:  Je li to tvrdi snošaj?

Ovaj vaš pojam tvrda kohabitacija može se vezati više uz ovo sociološko značenje dakle tvrdi divlji brak, tvrdi život u dvoje, tvrdi snošaj. Malo teže se veže uz ovo političko pitanje, rekao je Saša Đujić

Saša Đujić (SDP) tražio je od premijera da objasni što je mislio kad je najavio tvrdu kohabitaciju s novoizabranim predsjednikom države, a koji mu je pružio ruku suradnje.    

- Ja sam kao i on tražio malo u Ustavu i toga tamo nema. Tražio sam malo po rječnicima i ono što sam vidio jest da postoje dva tumačenja, političko i sociološko. Ovaj vaš pojam tvrda kohabitacija može se vezati više uz ovo sociološko značenje dakle tvrdi divlji brak, tvrdi život u dvoje, tvrdi snošaj. Malo teže se veže uz ovo političko pitanje kad dvije razine vlasti dolaze iz različitih političkih opcija - naveo je Đujić.

Zanimalo ga je je li tvrda kohabitacija i imenovanje veleposlanika bez konzultacija s izabranim predsjednikom i je li razgovarao sa Zoranom Milanovićem oko postupaka nabave borbenih zrakoplova. Plenković mu je odgovorio da vidi kako je "pravi đak prvak i pravi SDP-ov junior, koji prati što mu bivši šef i sada predsjednik RH kaže". Naveo je da smo kohabitaciju već imalo te posjetio kako je Ivo Josipović želio srušiti Vladi koju je vodila Jadranka Kosor dva mjeseca prije završetka pregovora o članstvu RH u EU.

- Razlika između vas i nas, sintagme koju je uveo vaš tadašnji predsjednik stranke i Vlade, ne može biti teza novootkrivenog duha zajedništva kod zajedničara koji je postao predsjednik RH. To nije autentično. Isti taj bivši premijer je polarizirao, antagonizirao i dijelio društvo. Govorio je o meni i mojoj obitelji, posijao je sve moguće zlo neistina i difamacija, koje ponavljate poslije vi, njegovi đaci. Kad želite mene pitati što je to onda odnose morate gledati u kontekstu. Ovaj put je većina građana odlučila ovako i mi tu ne možemo ništa nego poštivati rezultate i surađivati u skladu s ustavom i zakonom - odgovorio je premijer.

Andrej Plenković je naveo da procedure imenovanja veleposlanika traju već nekoliko mjeseci i da se čekaju agremani zemlja primateljica. Ideja je navodi deja je poslati jednog od najiskusnijih hrvatskih diplomata i ne samo hrvatskih nego europskih diplomata Hidu Biščevića.

- Ne znam kakve osobne odnose imaju, ne vidim nikakav problem da taj potpis bude ili u mandatu aktualne predsjednice ili u mandatu budućega predsjednika. To nije nikakvo političko pitanje, nikakva demonstracija bilo kakvih poruka nego normalna procedura da nam na mjestu koje nam je politički bitno u kontekstu predsjedanja EU pogotovo kad smo veleposlanika iz Beograda poslali u Berlin koji nam je isto tako bitan, funkcionira - rekao je Plenković. 

Napomenuo je da niti jedan diplomat, koji je otišao van u vremenu kada su o tome odlučivali ministrica Vesna Pusić, tadašnji  predsjednik Ivo Josipović ili premijer Zoran Milanović, nije povučen ranije nego su svi odradili svoje mandate. 

- Nemojte mi zagađivati javni prostor tezama gdje smo mi bili principijelni, korektni, profesionalni, uvijek gledali državni interes. Evo to vam je ta priča, vodite računa o njoj. Kao dobar đak siguran sam da ćete prenijeti ove informacije gdje trebate - poručio je premijer Plenković.

Budući da mu je premijer u više navrata spočitavao da je đak, Đujić mu je odgovorio:

-  Svatko je nečiji đak, a vaši đaci su vas nadmašili. Ressler šalje poruke da niste za predsjednika HDZ-a, vidim da imate problema s đacima i to vas jako žulja. Što se tiče Milanovića, on je bio bivši pa će sada postati budući, a vi kad postanete bivši bit ćete bivši - uzvratio mu je Đujić i Plenkoviću poručio da će ga javnost pamtiti kao svađalicu. 

Najčitaniji članci