News

Komentari 7

U 104. godini preminuo je bivši čelnik SABA Juraj Đuka Hrženjak

U 104. godini preminuo je bivši čelnik SABA Juraj Đuka Hrženjak

Juraj Hrženjak je, navodi se u utorak u priopćenju Antifašističke lige RH, bio istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, antifašistički borac koji je 1941. otišao u partizane

U Zagrebu  je u 104. godini umro Juraj Hrženjak, bivši dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te počasni predsjednik Antifašističke lige  koji je nakon Drugog svjetskog rata obnašao brojne vojne, političke i pravne funkcije.

Juraj Hrženjak je, navodi se u utorak u priopćenju Antifašističke lige RH, bio istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, antifašistički borac koji je 1941. otišao u partizane.

Nakon Drugog svjetskog rata bio je pomoćnik zapovjednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole "Josip Broz Tito" nakon čega je 1980. umirovljen.

Diplomirao je 1956. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Autor je nekoliko knjiga u upravljanju i samoupravljanju, te koautorskih djela i članaka o ljudskim pravima i prigovoru savjesti.  Uredio je publikaciju „Rušenja antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990.-2000.“.

Najčitaniji članci