Obavijesti

News

Komentari 181

Izrael je odobrio četvrtu dozu

Izrael je odobrio četvrtu dozu

Izrael je odobrio četvrtu dozu cjepiva protiv covida-19 za sve ljude iznad 60 godina i medicinsko osoblje, objavio je u nedjelju premijer Naftali Bennett

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.35

Izrael odobrio četvrtu dozu za starije od 60 i medicinsko osoblje

Izrael je odobrio četvrtu dozu cjepiva protiv covida-19 za sve ljude iznad 60 godina i medicinsko osoblje, objavio je u nedjelju premijer Naftali Bennett.

Na konferenciji za novinare o pandemiji  Bennett je rekao da je ministarstvo zdravstva odobrilo odluku donesenu dva dana pošto je odobrilo četvrtu dozu za visokorizične skupine.

"Val omikrona je tu i moramo se zaštititi", rekao je Bennett.

Nedugo nakon početka cijepljenja rizičnih skupina direktor ministarstva zdravstva Nachman Ash  odobrio je 4. dozu za štićenike domova za starije i nemoćne.

Izrael je osim toga primio u četvrtak prvu isporuku tableta protiv covida farmaceutske tvrtke Pfizer u vrijeme kada broj zaraženih nastavlja rasti zbog varijante omikron.

Zadnjih dana Izrael bilježi spektakularni porast zaraza no zasad nije potvrđen i novi porast hospitalizacija.

Izraelske vlasti su u nedjelju potvrdile 4.206 novih slučajeva covida u 24 sata i porast za 195 posto u tjedan dana, što bi moglo povećati pritisak na zdravstveni sustav.

"Možemo predvidjeti 50.000 novih slučajeva  na dan uskoro", upozorio je Bennett i ponovio poziv na masovno cijepljenje za odrasle i djecu koji još nisu primili cjepivo.

U zemlji od 9,2 milijuna stanovnika u kojoj je već više od polovice primilo pojačanu, tzv. booster dozu, teži slučajevi oboljenja prisutni su u necijepljenih, navode vlasti. 

Ukupno je 1.394.407 zaraženih registrirano od početka pandemije u Izraelu, od čega je 8.244 završilo smrću, prema službenim podacima.

17.53

Fauci: moguće povećanje hospitalizacija zbog širenja zaraze koronavirusom

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci upozorio je u nedjelju da još uvijek postoji opasnost od velikog povećanja broja hospitalizacija zbog velikog broja zaraženih koronavirusom iako prvi podaci pokazuju da je omikron varijanta virusa manje opasna.

"Jedini problem je u tome što ako imate toliko slučajeva zaraze, čak i ako je stopa hospitalizacija niža kod omikrona nego kod delte, još uvijek postoji opasnost da ćete imati veliko povećanje broja hospitalizacija što bi moglo preopteretiti zdravstveni sustav", rekao je Fauci u intervjuu za CNN.

Procjenjuje se da je omikron varijanta koronavirusa odgovorna za 58,6 posto slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u na dan 25. prosinca, po podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Sigurno će biti puno više slučajeva zaraze jer je to puno zarazniji virus od delte", rekao je Fauci.

No, "izgleda zapravo da bi (omikron) mogao biti manje opasan, barem sudeći po podacima koje smo prikupili iz Južne Afrike, iz Ujedinjenog Kraljevstva i čak po nekim preliminarnim podacima ovdje u Sjedinjenim Državama", rekao je. 

CDC je smanjio preporučeno razdoblje izolacije za ljude s asimptomatičnim covidom-19 s 10 na pet dana, bez obveze testiranja nakon isteka tog roka. 

Američke vlasti potvrdile su u subotu još najmanje 346.869 zaraženih. Umrlo je još najmanje 377 ljudi, ukupno 828.562.

17.37

Francuska skraćuje vrijeme za docjepljivanje protiv covida na četiri mjeseca

Vrijeme primanja docjepne, tzv. booster doze protiv covida-19 skratit će se u Francuskoj od 15. veljače na najviše četiri mjeseca, umjesto dosadašnjih sedam, za produljenje valjanosti covid potvrde, rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

Trenutačno je na snazi propis da od 15. siječnja covid potvrda prestaje vrijediti nakon sedam mjeseci ako osoba ne primi docjepnu dozu, koja se često naziva trećom dozom.

"Od 15. veljače treba proći četiri - a ne više sedam mjeseci - nakon druge doze kako bi osoba bila potpuno cijepljena", istaknuo je Veran za tjednik Le Journal de Dimanche.

Podsjetio je da "preboljenje vrijedi kao i doza cjepiva. To znači da osoba koja je primila dvije doze a nije se docijepila, ali je nedavno bila zaražena virusom, ispunjava potrebne uvjete".

15.18

Nizozemska policija rastjerala prosvjednike protiv lockdowna

Interventna policija opremljena pendrecima i štitovima rastjerala je u nedjelju nekoliko tisuća ljudi koji su se okupili u Amsterdamu na prosvjedu protiv epidemiološkim mjera i cijepljenja protiv covida-19.

Gradonačelnica Femke Halsema izdala je naredbu policiji da očisti središnji Trg muzeja nakon što su prosvjednici prekršili zabranu javnih okupljanja.

Demonstranti, koji većinom nisu nosili maske i držali razmak, ignorirali su i zabranu održavanja skupova na glavnome trgu.

Nizozemska se iznenada zatvorila 19. prosinca kada je vlada donijela odluku o zabrani rada trgovina, osim nužnih, restorana, frizerskih salona, teretana, muzeja i ostalih javnih mjesta do 14. siječnja.

Kao i druge europske zemlje, Nizozemska je to učinila kako bi zaustavila val širenja omikron varijante koronavirusa.

14.42

Oftalmolozi očekuju više kratkovidne djece zbog pandemije

Njemački oftalmolozi očekuju da će se zbog pandemije povećati broj kratkovidne djece jer umjesto na otvorenom provode više vremena kod kuće pred ekranima mobitela i tableta.

"Može se očekivati da se u pandemiji povećala kratkovidnost među djecom jer previše gledaju u ekrane mobitela i tableta na premaloj udaljenosti", rekao je glasnogovornik Profesionalnog udruženja oftamologa Ludger Wollring za dpa.

"Nemamo još podatke za to, ali ranija istraživanja sugeriraju" da će se povećati broj djece s miopijom, rekao je.

Kako bi se spriječila kratkovidnost kod djece, važan čimbenik je dnevna svjetlost, rekao je.

Čak i slaba dnevna svjetlost bolja je od umjetne, naglasio je Wollring.

Komentari 181