Obavijesti

News

Komentari 15

Pokušaj puča Ive Sanadera je uznemirio i State Department?

Pokušaj puča Ive Sanadera je uznemirio i State Department?
3

Izvještaji iz Zagreba počeli su još 1991. Njihov sadržaj uskoro će biti dostupan javnosti te će biti zanimljivo vidjeti zašto se SAD uznemirio zbog Sanadera

VIDEO

Iz američkog veleposlanstva u Zagrebu navodno je od 6. kolovoza 1991. godine u State Department poslano 1.686 telegrama, obajvio je britanski Guardian koji je obradio sve tajne dokumente objavljene u nedjelju navečer na Wikileaksu. Još uvijek nije objavljen sadržaj dopisa iz Zagreba, no dostupno je njihovo indeksiranje,što znači da će uskoro većina izvještaja biti dostupna javnosti. S obzirom na datum prvi dokumenti poslan iz Zagreba vjerojatno će otkriti američko viđenje  Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. Komunikacija između veleposlanstva i State Departmenta posebno je užarena bila u siječnju nakon pokušaja puča bivšeg premijera Ive Sanadera u HDZ-u. U 24 sata poslana su četiri dopisa, prenosi Novi list.

- Nema se što za reći. Bez obzira što će se objaviti, to ne može promijeniti odnose Hrvatske i SAD-a - komentirala je premijerka Jadranka Kosor.

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako je već poznato da druge zemlje prikupljaju informacije o Hrvatskoj što je normalan proces u svijetu te da objava dokumenata ne može utjecati na nacionalnu sigurnost RH, prenosi HRT.

Hrvatska se spominje u 2053 tajna dokumenta 

Od 251.287 objavljenih tajnih dokumenata američkog ministarstva vanjskih poslova, njih 2053 bave se Hrvatskom. Iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj potječe 1686 spomenutih diplomatskih depeša. Od njih su 24 označena kao tajna. Hrvatska je tako jedna od rijetkih država koja se spominje u sve 24 točke interesa po kojima se špijunira diplomate. 

Američko ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je 2009. godine naredilo  američkim veleposlanstvima u nekoliko gradova, a među njima je i Zagreb, da špijuniraju diplomate pri UN-u. U jednom dokumentu navodi se i da su odnosi Slovenije i Hrvatske u uzlaznoj putanji. Iz našeg Ministarstva vanjskih poslova ističu da objava dokumenata neće poremetiti odnos Hrvatske i Amerike, piše Večernji list

Stranica Wikileaksa stalno je pod napadima pa su tajne dokumente dostavili uredništvima New York Timesa, Guardiana, El Paisa, Der Spiegela i Le Mondea. Na stranici njemačkog Der Spiegela možete pogledati kartu područja od najvećeg interesa SAD-a.

Bijela kuća: Ugrozili ste živote diplomata diljem svijeta

Amerika je osudila stranicu Wikileaks zbog toga što je objavila povjerljive dokumente američkih diplomata. Iz Bijele kuće ističu kako je to 'nepromišljeni potez zbog kojeg su sada ugroženi životi brojnih diplomata'. Jedan neimenovani republikanac išao je toliko daleko i rekao da se Wikileaks treba označiti kao teroristička organizacija. Iz američkog ministarstva obrane ističu kako sada poboljšavaju sigurnost svojih servera i računala kako bi onemogućili daljnje curenje podataka, piše BBC.

Wikileaks je otvorio posebnu novu stranicu posvećenu aferi CABLEGATE na kojoj se mogu pregledavati dosad objavljeni dokumenti.

>>> PROCURILE TAJNE: SAUDIJSKA ARABIJA TRAŽILA NAPAD NA IRAN

>>> GADAFI JE ČUDAK S PLAVUŠOM, PUTIN BATMAN, SARKOZY GOLI CAR

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je