Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

U 5 godina iz BiH odselilo ljudi koliko ih živi u Tuzli i Bihaću

Predsjednica nevladine organizacije Unija Mirhunisa Zukić izjavila je kako je trajno odselilo 48.932 obitelji iz BiH u pet godina, a tijekom prošle godine broj onih koji su otišli povećao se za 20.943 osoba

Franjo Lepan/24sata
Foto: Franjo Lepan/24sata
14 komentara

Bosnu i Hercegovinu je u posljednjih pet godina napustilo čak 173.011 ljudi, što odgovara nestanku gradova Tuzle i Bihaća zajedno, izvijestili su u utorak iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Predsjednica ove nevladine organizacija Mirhunisa Zukić izjavila je kako je trajno odselilo 48.932 obitelji iz BiH u pet godina, a tijekom prošle godine broj onih koji su otišli iz Bosne i Hercegovine povećao se za 20.943 osoba. Taj se broj, po njezinim riječima, ne smanjuje jer je 2017. godine zemlju napustilo rekordnih 35.634 građana BiH, a godinu dana ranije njih 34.544.

Po podacima iz Unije za održivi povratak i integracije, od završetka rata državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se 73.478 građana,  za što su vlasti te zemlje naplatili pristojbe u vrijednosti  40 milijuna maraka (oko 20 milijuna eura).

Predsjednica nevladine organizacije koja se bavi problemima povratnika, ali i migracija, navela je kako je ova organizacija, u suradnji s UNHCR-om, od 2015. do 2018. godine provela istraživanje o potpori najugroženijim povratnicima i raseljenim osobama, te je zajedno sa švicarskom vladom pokrenula program potpore razvijanja seoskog i agro turizma.

Cilj ovoga projekta je smanjiti odlazak bosanskohercegovačkih građana u inozemstvo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message