Obavijesti

News

Komentari 7

U 6:24 bit će glasniji od potresa

U 6:24 bit će glasniji od potresa

Glazbenici će zasvirati u zoru u ponedjeljak 22. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu kako bi podsjetili na potres koji je pogodio Zagren na taj dan prošle godine. Bio je treći najjači od 1880. godine

Točno u 6 sati i 24 minute ujutro, godinu dana nakon prvoga zagrebačkog potresa, glazbenici će zasvirati na zajedničkom koncertu simboličnog naziva “Glazba glasnija od potres” u ponedjeljak, 22. ožujka.

Zagreb na dan potresa i danas
Zagreb na dan potresa i danas

HGZ Potresno

Jedinstveni glazbeni događaj okupit će u Hrvatskom glazbenom zavodu, i samom teško oštećenom u tom potresu, vrsne umjetnike koji nastupom u zoru žele podsjetiti na taj strašan događaj, ali i poslati poruku nade i optimizma.

Koncert će otvoriti Matej Meštrović klavirskom skladbom “HGZ Potresno” koju je skladao duboko potresen prizorima ranjenog Hrvatskoga glazbenog zavoda na fotografijama Zvonimira Ferine.

VIDEO Trese 7 Richtera, on sjedi
VIDEO Trese 7 Richtera, on sjedi

Prijenos uživo

Gitaristi Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić izvest će skladbu Ivana Pešuta Take it easy, a jazz pjevačica Lela Kaplowitz izvest će vlastitu skladbu “Imamo sve” uz klavirsku pratnju Joea Kaplowitza. Gitarist Ante Gelo nastupit će sa skladbom Zdenka Runjića “Nocturno”, a potom s Bornom Šercarom i Zvonimirom Šestakom izvesti “Czardas” Vittorija Montija.

Sopranistica Valentina Fijačko Kobić pjevat će uz klavirsku pratnju Marija Čopora skladbu “Ave Maria” Michala Lorenca, a violončelistica Monika Leskovar uz pratnju Zagrebačkih solista izvest će “Elegiju” Rudolfa Matza. Zagrebački solisti zaokružit će ovaj vrhunski glazbeni doživljaj izvedbom “Simfonije u G-duru”, br. 88, IV. Finale, Allegro con spirito Josepha Haydna.

Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak će uživo prenositi koncert “Glazba glasnija od potresa” iz Hrvatskoga glazbenog zavoda na Prvom programu Hrvatske televizije, Trećem programu Hrvatskoga radija i na Radiju Sljeme.