Obavijesti

News

Komentari 7

U Afganistan su otputovali prvi vojnici nakon Josipove smrti...

U Afganistan su otputovali prvi vojnici nakon Josipove smrti...
6

ISPRATIO IH KRSTIČEVIĆ Minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu

VIDEO

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u srijedu je svečano ispraćen 11. hrvatski kontingent u misiju potpore miru Resolute Support, koji broji ukupno 110 pripadnika među kojima i sedam žena.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:18

U području misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu sudjeluje 39 država, od toga 27 NATO država, i to s ukupno 17 tisuća vojnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svečanom ispraćaju, uz obitelj i prijatelje, nazočili su izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OS RH.

Minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu.

Trebamo li biti u Afganistanu? Trebamo. I to je jedini odgovor
Trebamo li biti u Afganistanu? Trebamo. I to je jedini odgovor

Krstičević: Podrška obitelji je nemjerljiva

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske i njihovim obiteljima na podršci tijekom priprema za misiju te razumijevanju koje imaju za vojni poziv svojih najmilijih.

"Važnost vaše podrške je nemjerljiva, stoga vas ohrabrujem i potičem da, kao i do sada, budete potpora članovima svoje obitelji tijekom njihovog boravka u Afganistanu“, rekao je Krstičević. 

Ministar se s pripadnicima kontingenta  prije njihova odlaska sastao na pripremnom kampu, kazavši kako se zajedno s načelnikom Glavnog stožera uvjerio u njihovu spremnost za odlazak u misiju.

Govoreći o novonastalim okolnostima i prisjećajući se skupnika Josipa Briškog, ministar je naglasio kako se okolnosti sudjelovanja u ovoj misiji konstantno mijenjaju te kako je situacija u zemlji u koju odlaze složena.

"Kao ratni zapovjednik znam kako je izgubiti vojnika i vjerujte mi nema težeg osjećaja. Upravo zbog toga, moramo biti svjesni okolnosti i okruženja u kojemu se nalazimo te biti fokusirani na zadaću. Ono što je sigurno je da ova Vlada prati trenutnu situaciju i spremni smo donositi adekvatne i pravovremene odluke", istaknuo je Krstičević.

Ministar je svim pripadnicima poželio sretan put, sigurnu misiju s puno uspjeha i sretan povratak obiteljima.

Šundov:  Od pripadnika se očekuje profesionalno i vojničko ponašanje

General zbora Mirko Šundov rekao je da od svih pripadnika očekuje profesionalno izvršenje dobivenih zadaća, vojničko ponašanje, međusobno uvažavanje te dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka.

"Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u svojoj zemlji, te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod“, poručio je.

Ozlijeđen u Afganistanu: Naš vojnik uspješno se oporavio
Ozlijeđen u Afganistanu: Naš vojnik uspješno se oporavio

Zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta je brigadir Dragan Basić naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa prikladne obuke i ocjenjivanja dostigli potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u misiju.

"Pripadnike 11. kontingenta krasi visoka razina obučenosti, psihofizičke spremnosti, hrabrost i odgovornost, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća“, istaknuo je.

Časnički namjesnik Elvis Čanković u misiji će obnašati dužnost prvog dočasnika multinacionalne postrojbe te će ujedno biti i savjetnik afganistanskom dočasniku.

"Očekuje nas puno posla, za koji smo se pripremili. Potpuno smo spremni, znamo što radimo i gdje idemo", dodao je.

"Radimo na očuvanju mira i sigurnosti, kako naše države, tako i drugih država koje trebaju našu pomoć. Također, odlazak u misiju je prilika za profesionalni razvoj i usavršavanje te savladavanje novih izazova", izjavila je nadnarednica Maja Vučić kojoj je ovo treći odlazak u misiju.

Elitna postrojba: Naši vojnici u Afganistanu obučavaju druge
Elitna postrojba: Naši vojnici u Afganistanu obučavaju druge

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 10. Kontingenta.

Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 11. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.

U sklopu 11. HRVCON-a je i 38 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih 27 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam Armije  Sjeverne Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina