Obavijesti

News

Komentari 7

U Afganistan su otputovali prvi vojnici nakon Josipove smrti...

U Afganistan su otputovali prvi vojnici nakon Josipove smrti...
6

ISPRATIO IH KRSTIČEVIĆ Minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u srijedu je svečano ispraćen 11. hrvatski kontingent u misiju potpore miru Resolute Support, koji broji ukupno 110 pripadnika među kojima i sedam žena.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

U području misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu sudjeluje 39 država, od toga 27 NATO država, i to s ukupno 17 tisuća vojnika.

Svečanom ispraćaju, uz obitelj i prijatelje, nazočili su izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OS RH.

Minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu.

Trebamo li biti u Afganistanu? Trebamo. I to je jedini odgovor
Trebamo li biti u Afganistanu? Trebamo. I to je jedini odgovor

Krstičević: Podrška obitelji je nemjerljiva

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske i njihovim obiteljima na podršci tijekom priprema za misiju te razumijevanju koje imaju za vojni poziv svojih najmilijih.

"Važnost vaše podrške je nemjerljiva, stoga vas ohrabrujem i potičem da, kao i do sada, budete potpora članovima svoje obitelji tijekom njihovog boravka u Afganistanu“, rekao je Krstičević. 

Ministar se s pripadnicima kontingenta  prije njihova odlaska sastao na pripremnom kampu, kazavši kako se zajedno s načelnikom Glavnog stožera uvjerio u njihovu spremnost za odlazak u misiju.

Govoreći o novonastalim okolnostima i prisjećajući se skupnika Josipa Briškog, ministar je naglasio kako se okolnosti sudjelovanja u ovoj misiji konstantno mijenjaju te kako je situacija u zemlji u koju odlaze složena.

"Kao ratni zapovjednik znam kako je izgubiti vojnika i vjerujte mi nema težeg osjećaja. Upravo zbog toga, moramo biti svjesni okolnosti i okruženja u kojemu se nalazimo te biti fokusirani na zadaću. Ono što je sigurno je da ova Vlada prati trenutnu situaciju i spremni smo donositi adekvatne i pravovremene odluke", istaknuo je Krstičević.

Ministar je svim pripadnicima poželio sretan put, sigurnu misiju s puno uspjeha i sretan povratak obiteljima.

Šundov:  Od pripadnika se očekuje profesionalno i vojničko ponašanje

General zbora Mirko Šundov rekao je da od svih pripadnika očekuje profesionalno izvršenje dobivenih zadaća, vojničko ponašanje, međusobno uvažavanje te dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka.

"Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u svojoj zemlji, te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod“, poručio je.

Ozlijeđen u Afganistanu: Naš vojnik uspješno se oporavio
Ozlijeđen u Afganistanu: Naš vojnik uspješno se oporavio

Zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta je brigadir Dragan Basić naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa prikladne obuke i ocjenjivanja dostigli potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u misiju.

"Pripadnike 11. kontingenta krasi visoka razina obučenosti, psihofizičke spremnosti, hrabrost i odgovornost, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća“, istaknuo je.

Časnički namjesnik Elvis Čanković u misiji će obnašati dužnost prvog dočasnika multinacionalne postrojbe te će ujedno biti i savjetnik afganistanskom dočasniku.

"Očekuje nas puno posla, za koji smo se pripremili. Potpuno smo spremni, znamo što radimo i gdje idemo", dodao je.

"Radimo na očuvanju mira i sigurnosti, kako naše države, tako i drugih država koje trebaju našu pomoć. Također, odlazak u misiju je prilika za profesionalni razvoj i usavršavanje te savladavanje novih izazova", izjavila je nadnarednica Maja Vučić kojoj je ovo treći odlazak u misiju.

Elitna postrojba: Naši vojnici u Afganistanu obučavaju druge
Elitna postrojba: Naši vojnici u Afganistanu obučavaju druge

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 10. Kontingenta.

Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 11. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.

U sklopu 11. HRVCON-a je i 38 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih 27 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam Armije  Sjeverne Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine.