Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U akciji 'Optičar' uhitili sedam prevaranata banaka

Policiji je trebalo šest mjeseci da uđe u trag dobro organiziranoj sedmorki koja je mjesecima varala banke i tako zaradila nekoliko milijuna kuna

Cropress
Foto: Cropress
0 komentara

Policija je uhitila sedam muškaraca - dvojicu iz Zagreba, po jednog iz Vodica, Osijeka, Omiša i Tuheljskih toplica. Uhićen je i 44-godišnji muškarac iz Sinja koji je bio 'mozak operacije'. Sedmorka je operirala tako da je tzv. skimmingom (dvostrukim povlačenjem kartica) očitavala podatke s originalnih platnih kartica na bankomatima i raznim prodajnim mjestima, javlja Cropress. Na temelju tih podataka izrađivali su istovjetne krivotvorine. Njima su kasnije dizali novac i kupovali robu koju su, potom, preprodavali i dijelili novac. Policiji je trebalo šest mjeseci da uđe u trag dobro organiziranoj sedmorki koja je mjesecima varala banke i tako zaradila nekoliko milijuna kuna. U zajedničkoj akciji 'Optičar' zaplijenili su više od tisuću krivotvorenih platnih kartica i slipova. Zaplijenjen je i novac  te računala i druga tehnička oprema za krivotvorenje.
Kako javlja isti portal, policija je za sada obradila tek manji dio oštećenika i nastala imovinska šteta već je dosegla milijun i pol kuna, a pretpostavlja se da je ona višemilijunska. Čekaju se informacije iz inozemnih banaka preko kjih je sedmorka uglavnom i radila prijevare. Istragom će biti obuhvaćeno i više desetaka drugih osoba koje su također bila u lancu krivotvorenja.Sedmorka će tijekom srijede biti privedena u Istražni zatvor. USKOK je najavio da će za ovu organiziranu krim-skupinu zatražiti jednomjesečni pritvor.

Možda vas zanima i ovo:
Message