Obavijesti

News

Komentari 2

U Beču će se krajem studenog nastaviti pregovori o iranskom nuklearnom programu

U Beču će se krajem studenog nastaviti pregovori o iranskom nuklearnom programu

Tema pregovora bit će "izgledi za mogući povratak Sjedinjenih Država u JCPOA (ugovor o iranskom nuklearnom programu) i osiguranje pune i djelotvorne provedbe ugovora", rekao je Josep Borrell

VIDEO

Pregovori za spas ugovora o iranskom nuklearnom programu nastavit će se 29. studenog u Beču, rekao je u priopćenju objavljenom u srijedu Visoki europski predstavnik za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Sastanak zajedničkog povjerenstva održat će se u fizičkom obliku 29. studenog u Beču. Njime će, u ime Visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella, predsjedati zamjenik glavnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje Enrique Mora. Na njemu će sudjelovati predstavnici Kine, Francuske, Njemačke, Rusije, Velike Britanije i Irana", dodao je.

Tema pregovora bit će "izgledi za mogući povratak Sjedinjenih Država u JCPOA (ugovor o iranskom nuklearnom programu) i osiguranje pune i djelotvorne provedbe ugovora", rekao je Borrell.

"U telefonskom razgovoru s Enriqueom Morom dogovorili smo se da ćemo 29. studenog u Beču početi pregovore čija je svrha ukidanje nezakonitih i neljudskih sankcija (Iranu)", rekao je pak na Twitteru zamjenik iranskog ministra zadužen za nuklearnu energiju Ali Bagheri.

Dogovor kojim bi se spasio ugovor o iranskom nuklearnom programu moguć je "brzo" nakon nastavka pregovora predviđenog 29. studenog u Beču, uz uvjet da Iran bude "ozbiljan" u svojim namjerama, ocijenila je u srijedu američka diplomacija.

"Mislimo da se dogovor može brzo postići i isto tako brzo provesti" kako bi se spasio ugovor potpisan 2015. kojim se trebalo spriječiti Teheran da proizvede atomsku bombu, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price pred novinarima.

"Budu li Iranci ozbiljni, možemo to učiniti veoma brzo", dodao je, upozorivši da "manevarski prostor" neće "zauvijek biti otvoren".

Iran je krajem listopada rekao da je spreman nastaviti pregovore u Beču, nakon sastanka zamjenika iranskog ministra vanjskih poslova Alija Bagherija i europskog pregovarača Enriquea More.

Velesile koje su 2015. potpisale povijesni ugovor s Islamskom Republikom koji je potonju trebao spriječiti da proizvede atomsku bombu, sve su upornije nastojale da Iran odredi nadnevak povratka za pregovarački stol.

Amerikanci su se jednostrano povukli iz ugovora 2018. u vrijeme mandata Donalda Trumpa koji ga je ocijenio nedostatnim i ponovo uveo sankcije Iranu. Teheran je zauzvrat postupno odustajao od ograničenja nametnutih njegovu nuklearnom programu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk