Obavijesti

News

Komentari 66

U Beogradu otvorena covid bolnica, sagradili su je za samo 4 mjeseca, ima 930 kreveta

U Beogradu otvorena covid bolnica, sagradili su je za samo 4 mjeseca, ima 930 kreveta
14

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar najavio je da će u novoj covid bolnici, raditi najmanje 1.500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara, ali da je "za puni kapacitet neophodno da ih bude 1.600"

VIDEO

U beogradskom prigradskom naselju Batajnica u petak je otvorena novoizgrađena covid bolnica s 930 kreveta na devet odjela, te s 250 mjesta u intenzivnoj njezi, do čega dolazi u situaciji raširene epidemije koronavirusa, koja se ocjenjuje "iznimno teškom". 

Premijerka Ana Brnabić ocijenila je da nova bolnica počinje raditi "u najtežem trenutku", kada se danima registrira veliki broj novozaraženih, a na covid odjele dnevno pristiže skoro 800 pacijenata. Suvremenu bolnicu dobivamo u teškom vremenu, kada je pritisak na naš zdravstveni sustav kontinuiran već devet mjeseci, istaknula je Brnabić.

Bolnica je sagrađena za samo četiri mjeseca.

Covid bolnica u Batajnici, izgrađena za četiri mjeseca, spremna za prijem prvih pacijenata

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar najavio je da će u novoj covid bolnici, raditi najmanje 1.500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara, ali da je "za puni kapacitet neophodno da ih bude 1.600". Lončar je naglasio kako se pokazalo da je "nova bolnica od neprocjenjivog značaja ne samo za Srbiju, nego i za cijelu regiju", jer će 250 mjesta na intenzivnoj njezi rasteretiti druge zdravstvene ustanove.

Epidemiolozi upozoravaju da se s mjerama kasni 

Nove bolničke kapacitete Srbija dobiva u trenutku kad članovi Kriznog stožera i neovisni stručnjaci epidemiološku situaciju ocjenjuju "katastrofalnom", obzirom da su posljednjih nekoliko dana gotovo izjednačili brojevi novooboljelih i pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju.

Srbijanska vlada u četvrtak je usvojila nove, strože epidemiološke mjere Kriznog stožera, ali članovi tog tijela danima unazad upozoravaju da se s mjera kasni te da će se poljedice tek osjetiti.

Opasan virus, jer je za svakog nepredvidiv: Gripa ubija, ali COVID-19 ipak pokosi više ljudi
Opasan virus, jer je za svakog nepredvidiv: Gripa ubija, ali COVID-19 ipak pokosi više ljudi

Epidemiolog i član stožera dr. Branislav Todorović izjavio je danas za RTS da će Srbiju "kašnjenje mjera mnogo koštati" jer su morale biti uvedene mnogo ranije, upozorivši da se "epidemija raspiruje i izvan Beograda".

"Do prije sedam-osam dana nismo imali da nam umiru ljudi i u bolnicama, primjerice, u Leskovcu, Vranju... Sada to imamo i to je veoma teška situacija koja će pridonijeti tome da - ukoliko se ove mjere ne budu strogo poštivale do kraja, željeznom disciplinom, nećemo moći doći do situacije koja bi nam omogućila da epidemija bude smirena i kontrolirana", upozorio je.

Covid bolnica u Batajnici, izgrađena za četiri mjeseca, spremna za prijem prvih pacijenata

Njegov kolega iz Kriznog stožera dr. Predrag Kon također konstatira da je situacija  iznimno teška, ali niječe da je zdravstveni sustav "pukao", na što ukazuju izvješća liječnika s terena.

Kon ocjenjuje da će se za praznike velik pritisak na bolnice nastaviti. "Mjere će biti na snazi dok god to bude trebalo, a osobno mislim da bi one mogle biti i oštrije", ocijenio je Kon.

Od petka na snazi nove postrožene mjere

Srbijanska vlada proglasila je u četvrtak nove epidemiološke mjere i ograničenja, u danu kad se broj novozaraženih koronavirusom i broj hospitaliziranih pacijenata skoro izjednačio.

Srbijanske zdravstvene vlasti prijavile su danas 7.802 novooboljelih, te 7.726 pacijenata na bolničkom liječenju, a 288 oboljelih je na respiratorima. Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata umro je 61 pacijent.

Lice medicinske sestre prije i 8 mjeseci poslije početka korone
Lice medicinske sestre prije i 8 mjeseci poslije početka korone

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila posljednje preporuke Kriznog stožera koje stupaju na snagu u petak i podrazumijevaju novo skraćenje radnog vremena ugostiteljska objekata.

Kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavi neće raditi od petka u 17 sati do ponedjeljka u pet sati ujutro, bez iznimki, a radno vrijeme od ponedjeljka do petka bit će od pet do 17 sati.

Dostava hrane bit će moguća 24 sata dnevno, dok trgovački centri, trgovine odjećom, kladionice, kockarnice, dječje igraonice također neće raditi od petka u 17 sati do ponedjeljka u pet ujutro.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za njegu, teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za nogomet, košarku i tenis ili objekti za bilo koji drugi rekreacijski sport također neće raditi tijekom vikenda. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a