Obavijesti

News

Komentari 8

U bolnice je krenulo prvih 1728 doza lijeka remdesivir za teški COVID, od naručenih 10.000

U bolnice je krenulo prvih 1728 doza lijeka remdesivir za teški COVID, od naručenih 10.000

Bolnice su ostale bez remdesivira, lijeka koji se daje teško oboljelima od COVID-a, u zagrebačkim je bolnicama ostalo samo 98 doza, što je dovoljno za 16 pacijenata. Bolnice jedna drugoj posuđuju lijek.

VIDEO

Prvih 1728 doza remdesivira jučer je, kako doznajemo, stiglo u Hrvatsku i do bolnica bi trebalo stići u roku naredna 24 sata. Riječ je o lijeku protiv teškog oblika COVID-a, koji se daje hospitaliziranim pacijentima, intravenozno. 

- Mi ga u KB Dubrava više nemamo, kao i još neke bolnice, ali koliko čujem, na putu je k nama. Najavljeno je da ćemo dobiti 30 bočica. Kako je po pacijentu porebno njih šest, to znači da dolazi lijeka za pet bolesnika, kaže prof.dr. Bruno Baršić, konzilijarni infektolog koji vodi Krizni stožer Kliničke bolnice Dubrava. Pojašnjava da ni situacija bez remdesivira nije alarmantna, jer omikron izaziva blaže simptome od prethodnih inačica virusa. 

- Ljudi koji umiru su otprije teški bolesnici, i njih više od 75 posto umire uglavnom sa COVID-om, od drugih bolesti. Remdesivir za njih ne znači gotovo ništa. Dobro je što ćemo opet imati zalihu lijeka, ipak, no ne vjerujem da će virus mutirati nagore, da bi jesen mogla biti teška. Svojim širenjem virus obično slabi, vidjet ćemo, kaže liječnik. Ni remdesivir, dodaje, nije "čarobni štapić". Na pitanje primjećuje li među hospitaliziranima razliku između simptoma cijepljenih i necijepljenih, kaže kako je cijepljenima potrebno manje kisika.  

U bolnicama je ostalo samo 98 doza remdesivira, a kako se daje u šest doza po pacijentu, to je za tek šesnaest oboljelih. U Vinogradskoj su, doznajemo, ostale 44 doze, od kojih su trideset posudili drugima. Rebro je imalo 41 dozu, od kojih je 24 posudilo Infektološkoj klinici "Dr. Fran Mihaljević", u KB Merkur je ostalo još 13 doza. Ima ih ponešto još u KBC Split, bolnica u Slavonskom Brodu, Pakracu i Virovitici te još neke. Svi su hitni slučajevi zbrinuti, navode u Ministarstvu zdravstva. 

Do petka bi trebale doći 8.272 doze, glavnina od naručenih deset tisuća.  

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"