Obavijesti

News

Komentari 195

U devet dana 6900 otkaza, na burzi je sad već 138.700 ljudi

U  devet dana 6900 otkaza, na burzi je sad već 138.700 ljudi
1

Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju i da je najveći priljev na burzu stigao iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrana i pića, a zatim slijede trgovina, prerađivačka industrija, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti

VIDEO

Ožujak je inače mjesec kada se prazni burza rada, a lani su poslodavci morali moliti Vladu da im omogući dodatni uvoz radne snage. Nažalost, zbog pandemije korona virusa, zatvaranja ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti i nedolaska turista, situacija je danas potpuno drugačija.
 
Prema podacima koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u devet dana se na burzu prijavilo 7.567 osoba, od toga njih skoro 6900 direktno iz radnog odnosa, odnosno, oni su dobili otkaz.  Podaci su zaključni sa srijedom poslijepodne.
 
Istovremeno je s burze otišlo 3.617 čovjeka, od čega je 2.703 zaposleno. Tvrtke koje proizvode, poput prehrambenih ili proizvođača higijenskih potrepština rade punim kapacitetima.
Kada se to zbroji, u devet dana, na burzi je skoro četiri tisuće osoba više: trenutačno oko 138.700. Burza se polako puni.
Podsjetimo, predviđanju su da će ako kriza potraje mjesec dana samo oko 5000 radnika iz ugostiteljstva završit na burzi, a procjene su da bi ukupno moglo čak i 100.000 radnika izgubiti posao ako potraje do svibnja.
 
Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju i da je najveći priljev na burzu stigao iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrana i pića, a zatim slijede trgovina, prerađivačka industrija, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti. Najviše dolazaka bilježi Zagreb, zatim Split, Rijeka, Osijek, Pula, a najmanje ih je u Kutini i Vukovaru, odgovorili su nam.
 
Vlada pokušava stimulirati poslodavce da ne otpuštaju i daje pomoć od 3250 kuna po radniku tijekom tri mjeseca. Ali poslodavac se obvezuje zadržati tog radnika, treba platiti ostatak plaće, dok su mu doprinosi odgođeni. Poslodavci traže da im se doprinosi otpišu, ne odgode.
 
Također, kako je naknada na burzi 70 ili 60 posto plaće tijekom tri mjeseca(ovisno o plaći), ona je nerijetko viša od novca koju daje Vlada za pomoć da radnik ne bude otpušten.
 
Na Internet stranicama Zavoda se vidi i znatan pad radnih mjesta u ponudi. Još prošli tjedan bilo je oglašeno skoro 19.000 radnih mjesta, a sada ih je nešto više od 14.000
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1