Obavijesti

News

Komentari 32

'U dijalogu Prištine i Beograda i Rusija, ali samo ako uđe SAD'

'U dijalogu Prištine i Beograda i Rusija, ali samo ako uđe SAD'
1

Putin i Vučić razgovarali su dva i pol sata u Moskvi i potom održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je ruski predsjednik istaknuo kako Kremlj podržava teritorijalni suverenitet i cjelovitost Srbije

VIDEO

Rusija spremna uključiti se u dijalog Beograda i Prištine ukoliko format tih pregovora bude promijenjen i u posredovanje između dviju strana se uključe Sjedinjene Američke Države, čiju potporu traže kosovski Albanci, prenose u srijedu srbijanski elektronički mediji.

Srbijanski šef države rekao je kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim se jučer sastao, dobio potvrdu da je ruska strana spremna sudjelovati u srpsko-albanskim pregovorima o normalizaciji stanja na Kosovu bude li pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključi SAD, navode mediji.

"Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namjere da se širi format sudionika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci željeli postati dio tog formata. Pitali smo bismo li smjeli reći da bi se s naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin) je potvrdno odgovorio", rekao je Vučić na sastanku s predsjednicom Vijeća Federacije Valentinom Matvijenko.
Putin i Vučić razgovarali su jučer dva i pol sata u Moskvi i potom održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je ruski predsjednik istaknuo kako Kremlj podržava teritorijalni suverenitet i cjelovitost Srbije, politički dijalog Prištine i Beograda i zajedničku odluku koja bude u interesu dviju strana, sukladno rezoluciji Vijeća sigurnosti  UN 1244.
Kako je Vučić rekao, ako Albanci budu željeli Amerikance u pregovorima, srpska strana tražit će da za stolom sjede i predstavnici Rusije "kako bi ti pregovori imali validnost".
"Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednostrano proglašenu neovisnost Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos po tom pitanju. O ovome nismo mogli ranije govoriti, jer nismo imali zeleno svjetlo ruskih državnih organa. Sada imamo i možemo govoriti o tome", prenijela je Vučićevu izjavu iz Moskve agencija Tanjug.

Srbijanski predsjednik predvodi državno izaslanstvo u trodnevnom posjetu Rusiji, a jučer je potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima i aneks sporazuma iz 2012. kojim se Srbiji omogućuje reizvoz ruskog plina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu