News

Komentari 0

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji cjelogodišnja helikopterska medicinska služba

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji cjelogodišnja helikopterska medicinska služba

Dubrovačko-neretvanska županija potpisala je sporazum s ministarstvima zdravstva i unutarnjih poslova o cjelogodišnjoj helikopterskoj hitnoj službi od 15. travnja, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je time Dubrovačko-neretvanska županija postala jedina županija s takvom vrstom cjelogodišnje zdravstvene usluge. Sporazumom se osigurava standard "zlatnog sata", u kojem vremenu pacijenti stižu do najbliže bolnice.

"Jedan helikopter bit će trajno smješten u Zračnoj luci Dubrovnik. Ministarstvo zdravstva osigurat će zdravstveno osoblje, Ministarstvo unutarnjih poslova letačku posadu, a Županija smještaj i prehranu za sve njih", naveo je Dobroslavić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić podsjetio je da ta služba na jugu Hrvatske djeluje već šestu godinu, ali prvi put cijelu godinu.

"Županija je izolirana, s državnom granicom i otocima, a trećina stanovništva gravitira KBC-u Split, pa je jako teško postići standard medicinskog 'zlatnog sata'", kazao je Lulić.

Naša ispostava u Blatu najudaljenija je od prve bolnice u cijeloj Hrvatskoj, a druge ispostave na Korčuli, Pelješcu i u dolini Neretve su udaljene više od 100 kilometara od prve bolnice. Dubrovačka bolnica najudaljenija je od prvog kliničkog bolničkog centra, napomenuo je.

Helikopterom će većina tih situacija biti riješena i bit će spašeno puno više života. Stanovnici će dobiti jednaku priliku za zaštitu zdravlja kao i ostatak Hrvatske, rekao je Lulić.

Najčitaniji članci