News

Komentari 178

U napadu u Ankari najmanje 28 mrtvih: 'Ovo je terorizam'

U napadu u Ankari najmanje 28 mrtvih: 'Ovo je terorizam'

Snažna eksplozija odjeknula je u srijedu poslijepodne u blizini vojnog kompleksa u turskom glavnom gradu Ankari. Poginulo je najmanje 28 ljudi, a 61 je ozlijeđenih

Snažna eksplozija odijeknula je u srijedu poslijepodne u blizini vojnog kompleksa u turskom glavnom gradu Ankari. Poginulo je najmanje 28 ljudi, 61 osoba je ranjena. 

Lokalna televizija NTV javlja da je eksplozija odijeknula u trenucima najveće prometne gužve.

Izvor iz turske policije za Reuters je izjavio kako je eksplodirala auto bomba na vojnom vozilu koje je prevozilo vojne dužnosnike. Turska vojska potvrdila je da je to vozilo i bilo cilj napada. Eksplodiralo je dok je stajalo u koloni na semaforu. Viši turski obavještajni izvor kazao je kako prvi podaci upućuju da su za napad odgovorni kurdski militanti. 

Nakon eksplozije buknuo je požar koji se proširio na nekoliko okolnih vozila. Vatrogasna vozila i kola hitne pomoći pohitale su na mjesto eksplozije u centru grada, nedaleko od sjedišta vojnog zapovjedništva, zgrade parlamenta i ureda premijera, javlja turski portal Hurriyet. 

Erdogan: Našu odlučnost da se obranimo takva djela jačaju

Turski premijer Ahmet Davutoglu zbog napada je otkazao dolazak na najavljeni sastanak u Bruxelles, a predsjednik Erdogan neće otići na put u Azerbejdžan. 

- Naša odlučnost da odgovorimo na jednak način na napade unutar i izvan naših granica samo postaje jača s takvim djelima - poručio je predsjednik Erdogan u izjavi nakon napada. 

Zamjenik premijera i ministar pravosuđa Bekir Bozdag taj je napad nazvao "terorističkim činom".

Turska vlada nametnula je privremenu i djelomičnu zabranu emitiranja, koja se prije svega odnosi na prizore s poprišta napada i prenošenje neslužbenih informacija.

Policija je pokrenula opsežnu istragu. 

Sve češći napadi u Turskoj

Turska je posljednjih mjeseci meta čestih terorističkih napada. Početkom siječnja u turističkoj četvrti Istanbula bombom se raznio bombaš samoubojica pri čemu je poginulo deset ljudi, od čega devetero njemačkih turista. 

U listopadu je u stravičnom napadu u Ankari u dvjema eksplozijama poginulo 102 ljudi , a ozlijeđeno je ukupno više od 400 ljudi. Obje bombe su tog krvavog 10. listopada 2015. godine eksplodirale oko 10 sati ujutro u blizini glavnog kolodvora uoči mirnog prosvjeda sindikata i nekoliko nevladinih organizacija koje su planirale prosvjedovati protiv sukoba države i Kurdske radničke stranke na jugoistoku zemlje. Brutalni napad, jedan od najkrvavijih u turskoj modernoj povijesti, izveden je tri tjedna uoči parlamentarnih izbora u Turskoj. Za napad je okrivljen ISIL.

Najčitaniji članci