News

Komentari 1

U Finskoj hara najveći šumski požar u zadnjih 50 godina

U Finskoj hara najveći šumski požar u zadnjih 50 godina

Šumski požar kakav nije viđen u zadnjih pedeset godina poharao je u pet dana više od tristo hektara u dolini na sjeverozapadu Finske, nakon početka iznimno vrućeg ljeta u toj nordijskoj zemlji.

Požar koji je buknuo u ponedjeljak oko 25 km južno od lučice Kalajoki u Botničkom zaljevu oslabio je u petak nakon kiše koja je pala na tom području, ali još nije u cijelosti pod nadzorom, rekle su vlasti.

"Još gori, ali vatra se više ne širi izvan ovog sektora površine 300 ha, dužine osam km", rekao je za AFP vatrogasni brigadir Jarmo Haapanen.

"Trebat će nam najmanje tjedan, pa i dva do tri tjedna kako bismo ga potpuno ugasili", ocijenio je.

U gašenju je mobilizirano oko 250 ljudi, među kojima vojnici te četiri helikoptera, ali nije bila potrebna evakuacija na tom slabo naseljenu području, petstotinjak km sjeverno od Helsinkija.

Premda je manji u odnosu na ljetošnje požare u Sibiru i u Kanadi, ovo je najveći požar u Finskoj od 1971., rekli su stručnjaci.

Uzrok požara nije poznat, dodaju. No šume su suhe pošto su lipanj i srpanj bili neuobičajeno topli u Finskoj, gdje je u nekim krajevima temperatura bila viša od 30 Celzijevih stupnjeva.