Obavijesti

News

Komentari 2

U Grabovici 27 godina tragaju za tijelom Mladenke Zadro (4)

U Grabovici 27 godina tragaju za tijelom Mladenke Zadro (4)
5

U mjestu Grabovica između Jablanice i Mostara, 8. i 9. rujna 1993. ubijeno je 33 civila. Za ovaj ratni zločin pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeno je pet pripadnika Armije RBiH

VIDEO

"Najgore od svega je što nemaš tijela. Cijelo se vrijeme manipuliralo brojem žrtava. Nama je na razmjeni 1994. godine dostavljeno jedanaest tijela. Na kraju sela, gdje su obitelji Zadro, našli smo u jednoj vreći stopalo. Od moga oca kasnije još potkoljenicu, a s drugoga kraja mjesta ženi smo našli glavu u vreći. Očito su sve zataškavali, prikrivali, kao što i danas rade".

Tako o stravičnome ratnom zločinu u selu Grabovici kod Mostara, vjerojatno najokrutnijem u hrvatsko-bošnjačkome ratu, jer nikakvih sukoba nije bilo, govori Josip Drežnjak, predsjednik Udruge ubijenih i nestalih u Grabovici ‘93. kojemu su na današnji dan 9. rujna 1993. godine ubijeni otac i majka.

27. obljetnica pokolja u Grabovici

U mjestu Grabovica između Jablanice i Mostara, 8. i 9. rujna 1993. ubijeno je 33 civila. Za ovaj ratni zločin pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeno je pet pripadnika Armije RBiH. Prema sudskim presudama civili su ubijeni na posebno brutalan način.        

Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora. Po zapovjednoj odgovornosti nitko nije odgovarao.

Najmlađa žrtva ovog zločina bila je Mladenka Zadro koja je, kada je ubijena u majčinu naručju, imala samo četiri godine, a najstarija žrtva bio je 87-godišnji Marko Marić.

27. obljetnica pokolja u Grabovici

- Imamo i slučajeva da su ratni zločinci odslužili kaznu za ubojstvo male Mladenke, a tijela nisu pronađena. Nije mi jasno tko ima toliku snagu sve to prikrivati. Tu nije bilo sukoba s Armijom BiH, kako je pisao general Rasim Delić, a HVO je bio udaljen čak 20 kilometara od Grabovice. Možete zamisliti, dakle nije bilo sukoba, nikakva povoda. Idete od kuće do kuće, pucate, ubijate - govori Drežnjak.

On se među rijetkima uspio spasiti 10. svibnja nakon napada na Grabovicu i ulaska Armije BiH. Da nije pobjegao koristeći šumu i nepažnju, izvjesno je, ne bi mogao danas svjedočiti o ovom zločinu. Prisjeća se kako je s roditeljima komunicirao samo preko Crvenoga križa nakon čega je sve prestalo jer im nije znao za sudbinu.

27. obljetnica pokolja u Grabovici

Obitelji žrtava još tragaju za 17 tijela, a za koja se ne zna jesu li pokopana ili bačena u Neretvu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se javnosti povodom 27. godišnjice ratnog zločina u Grabovici koji su pripadnici Armije RBiH počinili nad hrvatskim civilima.

- Na današnji dan, prije 27 godina, u Grabovici je počinjen ratni zločin protiv 33 ljudi. Kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, stidim se onih koji su počinili ovaj zločin - napisao je, između ostalog, Komšić na svom Facebook profilu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca