Obavijesti

News

Komentari 44

KiK za poplavljenu Gunju dao robu vrijednu oko 100.000 kn

KiK za poplavljenu Gunju dao robu vrijednu oko 100.000 kn
8

Interes za kućice je vrlo velik, a načelnik kaže da će prioritet imati obitelji kojima su kuće već srušene ili će se uskoro rušiti i s malenom djecom i više članova obitelji

VIDEO

Pa ovo su nove stvari, u srijedu je uskliknuo Hrvoje Lucić, načelnik općine Gunja.

U nevjerici je gledao pregršt rublja, odjeće, papuča za ljeto, ručnika, osobnih potrepština metla, detrdženata i torbi koje je Gunjanima darivao njemački KiK Textilien, trgovački lanac odjeće i kućnih potrepština. Donaciju vrijednu oko 100.000 kuna osobno je kombijem dovezao Petar Burazin, direktor KiK Textiliena za Sloveniju i Hrvatsku.

Osim Lucića, i Burazinu je bilo teško sakriti osjećaje koji su ga preplavili.

- Nakon vijesti o katastrofi, osobno sam se zaputio obići to stradalo područje. Vidio sam se što stradalima treba i kontaktirao središnjicu u Njemačkoj te smo brzo počeli pomagati - rekao je Burazin. Dodao je da su donaciju osobno željeli predati mještanima.

U Gunju su stigli prvi stambeni kontejneri

Šest od planiranih 40 kontejnerskih kućica pristiglo je u četvrtak prijepodne u Gunju. Smještene su na lokaciju sportskog terena u dvorištu osnovne škole jer će upravo tu narednih mjeseci biti stacionirano kontejnersko naselje u kojemu će živjeti mještani Gunje kojima su kuće srušene radi izgradnje novih.

Na poplavljenom području biti će dva takva naselja za sada. Jedno u Gunji, s 30 kućica, i jedno u Račinovcima s 10 kućica. Do kraja ovoga tjedna trebale bi biti dopremljene sve predviđene kućice i riješena infrastruktura oko njih, odnosno struja i voda.

Useljenje u idućih sedam dana

- Dopremljeno je šest stambenih kontejnera i dva u kojemu će biti perilice rublja. Do subote će biti ispostavljen cijeli prvi kontingent za Gunju i Račinovce. Također će biti dopremljena i dva koja će imati po šest tuševa i dva umivaonika. Kućice će, odmah nakon postavljanja, biti opremljene osnovnim namještajem, a to su kreveti, stolice, stol i ormari. Namještaj su osigurale Robne rezerve koje su i raspisale javnu nabavu za kontejnere ali se tijekom natječaja javila naklada iz Arapskih Emirata koja se ponudila financirati ih. Radi se o ukupno 1,2 milijuna kuna , jer svaka kućica vrijedi oko 30 tisuća, zajedno s klimom koja će stanare tijekom ljeta hladiti, a tijekom zime grijati - rekla je Mihaela Matokanović Džimbeg, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih dodajući kako će useljenje u kućice biti u narednih sedam dana, nakon što stigne namještaj.

Pokretanje videa...

Davor Javorović/Pixsell VIDEO

Svaki kontejner ima oko 17 kvadrata

Džimbeg je također rekla kako će se kasnije razmotriti potreba za dodatnim kućicama. Svaki stambeni kontejner ima oko 17 kvadrata i u njemu će moći spavati četvero ljudi. Koje će obitelji iz Gunje u tim kontejnerima naći privremeni dom, načelnik Općine Hrvoje Lucić još točno ne zna.

Lucić: Nadam se da će račune platiti država

- Zadovoljan sam što se konačno počinju rješavati konkretni problemi mještana. Kontejneri su dobro privremeno rješenje za ljude koji su se vratili u selo kako bi pomogli izgradnji svojih kuća, ali prvenstveno za one koji nemaju drugi smještaj. Interesa za kućice među njima je velik, prevelik. Prijavilo ih se oko 400 do sada i trenutno ne znam kako da ih raspodijelim na samo 30 kućica. Biti će puno problema i prozivanja zašto su neki smješteni a neki ne. Prioritet će imati obitelji kojima su kuće već srušene ili će se uskoro rušiti i s malenom djecom i više članova obitelji. Naredna dva dana napravit ćemo popis dodjele kućica. Ja sam tražio 200 kontejnera i nadam se da će ih doći još jer ovo što smo dobili je kap u moru potreba - rekao je Lucić dodajući kako se nada da će troškove struje, grijanja i vode koji budu nastali u ovom kontejnerskom naselju platiti država, obzirom da Općina nema novca . Za sada svi troškovi struje i vode ispostavljaju se na Općinu Gunja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...