Obavijesti

News

Komentari 186

U HDZ-u gori i kad vani nije plus 35: Nova afera na pomolu!

U HDZ-u gori i kad vani nije plus 35: Nova afera na pomolu!
1

Zbivanja u HDZ-u, od ostavke Tomislava Karamarka do pada vlade, a sada i nove afere koja kaže da je HDZ donacijom Rusa platio savjet IFO instituta uzburkale su redove stranke

VIDEO

Nova afera na pomolu: Nacional navodi da je Tomislav Karamarko mimo znanja većine članova stranke, iz nepoznatih razloga dopustio da HDZ primi milijunske donacije ruskog kapitala zasad nejasnog porijekla. Pritom se vodilo računa da se porijeklo tog kapitala maskira putem više zaklada, a potom se tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristilo za plaćanje njemačkog IFO instituta.

- Najveća stranka desnog centra opet je pred aferom, ako je uopće iz nje izašla. HDZ je, čini se, troškove izrade programa IFO Institutu platio ruskom donacijom. Kako piše tjednik Nacional, Tomislav Karamarko to je učinio mimo znanja vodstva stranke koristeći se institutom poslovne tajne. Porijeklo dva milijuna i 600 tisuća kuna pritom se pokušalo zamaskirati s nekoliko zaklada. Ključna je zaklada Nova pokoljenja iza koje stoji Oksana Dvinski.  Dvinski je kućna prijateljica Tomislava i Ane Karamarko, a u Hrvatskoj je povezana s četiri tvrtke iza kojih, također se sumnja, stoji ruski kapital. Jedna od tih tvrtki prošle godine je pokušala pokrenuti poslovanje u Finskoj što je Finska stopirala sumnjajući kako se sumnjiv ruski novac preko Hrvatske pokušava unijeti u Finsku i na taj način zaobići sankcije i obraničenja Europske unije. - javlja reporterka Marcela Bratović.

Podsjetimo, na predsjedništvu HDZ-a prvi put sudjeluje i kandidat za predsjednika stranke Andrej Plenković. Članovi Predsjedništva HDZ-a, raspravljaju ovih dana o pripremama za predstojeće izbore za novog predsjednika i izvanredne parlamentarne izbore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rekao je da će za stranku i njezino poslovanje odgovarati nakon unutarstranačkih izbora 

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak da kao europski parlamentarac nije imao uvid u financiranje stranke, a u vezi s tekstom o plaćanju bavarskoga IFO instituta donacijom Zaklade "Nova pokoljenja", iza koje, kako tvrdi današnji "Nacional", navodno stoji ruski kapital, rekao je da će za stranku i njezino poslovanje odgovarati nakon unutarstranačkih izbora. 

Uoči predstavljanja glavnih smjernica svojeg programa i osnovnih smjernica stranačkog programa za parlamentarne izbore Plenković je u Osijeku na novinarsko pitanje kako komentira novu aferu HDZ-a odgovorio da kao europski zastupnik nije imao uvid u način njezina financiranja, ali ona otvara pitanje transparentnosti i odgovornosti, o čemu je govorio prije u sklopu pitanja koja se odnose na prihode stranke i kratkoročne pozajmice.

- Za stranku i njezino poslovanje ću odgovarati nakon unutarstranačkih izbora. Do tada ću se striktno voditi s tri bitna načela da sve što radimo, kada je riječ o prihodovnoj strani, bude zakonito, da se odluke o financiranju donose transparentno i da je s njima upoznato Predsjedništvo kao kolektivno tijelo, te da smo odgovorni u odabiru onih institucija od kojih tražimo kredite ili pozajmice - rekao je Plenković.

Dodao je kako će na taj način podići standard financiranja političkih stranka u Hrvatskoj na razinu koja će biti dostupna javnosti, ali istodobno očekuje da takvu vrstu standarda poštuju i druge političke stranke te bi bilo dobro da se, po Zakonu o financiranju političkih stranka, hrvatskoj javnosti taj proces u cijelosti učini maksimalno transparentnim.

U vezi s tvrtkom "Titan", koja je  bila na listi donatora, a GONG ju je svrstao među sumnjive, Plenković je novinarima odgovorio kako to treba pitati GONG te da će kao predsjednik HDZ-a voditi računa da tvrtke koje dolaze u obzir za poslovne odnose u vezi s kreditiranjem ili pozajmljivanjem budu pomno odabrane bez ikakvih upitnih konotacija.

Na upit očekuje li pad rejtinga zbog svega,  odgovorio je kako je tu da pomogne HDZ-u da pobijedi na sljedećim parlamentarnim izborima. Najavio je da će o listama za Hrvatski sabor govoriti sljedeći tjedan te je istaknuo kako na listama želi kvalitetne i dokazane ljude u političkom smislu koji će istodobno biti i stručni. Dodao je kako će liste biti zdravi spoj iskustva i mladosti, političara nacionalne razine i onih koji uživaju ugled i povjerenje na razini županija i gradova.

Poručio je kako će HDZ težiti boljitku hrvatskih građana i ponovnom zauzimanju stožerne uloge na hrvatskoj političkoj sceni kao jasno definirana stranka desnog centra koja pripada najjačoj političkoj obitelji u Europi, Europskoj pučkoj stranci.

Želi vratiti vjerodostojnost i povjerenje birača u stranku

Ponovio je da u suradnji sa svim stranačkim tijelima HDZ-u želi vratiti vjerodostojnost i povjerenje birača u tu stranku te kako na parlamentarnim izborima očekuje iznimno kvalitetan rezultat i pobjedu u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici, a osobito dobar rezultat očekuje u Osječko-baranjskoj županiji te u cijeloj Slavoniji i Baranji.

U Vukovaru je Andrej Plenković rekao kako želi vrlo brzo vratiti vjerodostojnost i snagu HDZ-u. "To je ono što moramo najprije učiniti jer to od nas očekuju i naši članovi", poručio je predstavljajući u prostorijama vukovarskoga HDZ-a predizborni program "HDZ - Središnja snaga razvoja Hrvatske".

Vukovarsko-srijemska organizacija HDZ-a je 13. županijska organizacija te stranke u kojoj se predstavlja, rekao je Plenković, ističući kako svagdje najprije čuje da je HDZ-u potrebno što hitnije vratiti vjerodostojnost i snagu.

- Ovo su izvanredne okolnosti i želim da s novom platformom i programom kao i s kvalitetnim ljudima s nacionalne razine i s ljudima koji na županijskoj razini uživaju ugled ostvarimo izvanredan rezultat na nadolazećim izborima - poručio je Plenković.

Na pitanje novinara o mogućim koalicijskim partnerima s kojima bi HDZ u koaliciji izašao na izbore, Plenković je odgovorio da će na razini Predsjedništva stranke i drugih tijela odluku o mogućim predizbornim koalicijama donositi nakon 18 srpnja.

Na 24sata i na Facebook stranici 24sata uživo pratite zbivanja ispred sjedišta HDZ-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag