Obavijesti

News

Komentari 106

U HDZ-u je pitanje tko će koga, no sad vlada ravnoteža nemoći

U HDZ-u je pitanje tko će koga, no sad vlada ravnoteža nemoći
1

Plenkovićeva je prednost to što ni jedan njegov rival nema snage istupiti protiv njega i krenuti u otvoreni rat. Plenković je na vladi pobijedio protivnike Istanbulske konvencije

VIDEO

HDZ je trenutačno stranka na čijem čelu liberalni vođa vodi tihi, ali strašan rat s konzervativnim i klerikalnim protivnicima. U bitkama oko ratifikacije Istanbuske konvencije, u kojima je HDZ-ovoj desnici snažnu potporu dala koalicija Kaptola, malih i pravaških stranaka te obiteljski pokret, Plenković je, u prvom poluvremenu, izbušio protivničku mrežu.

On je svoje protivnike deklasirao ponajprije svojim obrazovanjem - minuciozno je i eruditno obrazlagao sve detalje važne za priču oko Konvencije - a potom i gardom lidera.

Ni jednog trenutka nije bilo sumnje da bi s vlastitim neposlušnicima učinio isto što i s Mostovim ministrima u Vladi - pokazao bi im izlazna vrata, a potom, glasom robota, naredio tajnici da gospodi ispiše nečasni otpust. Taktički, njegova prijetnja izborima bila je odlučujući moment. Ministri i zastupnici koji bi riskirali izbore morali bi računati na to da na kocku stavljaju ne samo 30 mjesečnih plaća (oko pola milijuna kuna, plus ostale privilegije), nego i svoju političku budućnost. Koliko bi ih opet bilo izabrano?

A koliko osuđeno na gledanje Sabora na televiziji? Plenkovićevi su protivnici, doduše, postavili i kontrapitanje - a tko ti jamči da ćeš ti sastavljati liste?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poteškoća s njegovim rivalima sastoji se u tome što marširaju u širokoj, ali blijedoj formaciji. Ima ih puno, ali se ni jedan ne usudi otvoreno osporiti Plenkovićevu vlast. Tome je najbliži Davor Ivo Stier, koji je demonstrativno dao ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova kad je Plenković iz Vlade izbacio Most, a uveo HNS. Tradiciju otpora nastavio je pismom iz Argentine, u kojemu je ratifikaciju Istanbulske konvencije proglasio izdajom demokršćanskog principa stranke. Miro Kovač stalno brunda protiv Plenkovića, ali iz njegovih rečenica ni forenzičari ne bi uspjeli izvući neki optužujući sadržaj. To je više pasivni otpor, kao sjedenje na ulici, kojemu katkad pribjegavaju aktivisti nevladinih organizacija. Najopasniji, Milijan Brkić, izgleda kao neprijatelj iz narodne mudrosti, onaj kojega se drži blizu, puno bliže od prijatelja. Čini se da je, shvativši da akcija protiv Istanbulske propada, ustuknuo, pa u ovom trenutku i ne izgleda kao Plenkovićev protivnik... Dovršetak stranačkog statuta i podjela funkcije glavnog tajnika na tri čovjeka bit će presudni međukoraci do konačnog okršaja Plenkovića i rivala. Splitski prosvjed protiv Istanbulske konvencije, najavljen za 6. travanja, trebao bi im dati malo vjetra u jedra, no on je u ovoj utakmici ipak favorit.

1. U prvom scenariju, Plenković mete trijumvirat nesložnih protivnika i postaje neupitni lider HDZ-a.     

2.  U drugom scenariju, protivnici pobjeđuju Plenkovića i na tron stupa novi vođa - ali se ne zna tko je to...     

3. Prema trećem scenariju, nakon stranačkih izbora dolazi do potpunog resetiranja moći u stranci, prema glasovima članova.     

4. Prema četvrtom scenariju, dolazi do kompromisa između Plenkovića i Brkića, a Kovač i Stier gube.     

5. Prema petom scenariju, mrcvarenje stranke, koje proizlazi iz ravnoteže nemoći, nastavlja se u beskraj.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a