Obavijesti

News

Komentari 1

'U Hrvatskoj i dalje postoje oni koji veličaju režim pod kojim se dogodila bleiburška tragedija'

'U Hrvatskoj i dalje postoje oni koji veličaju režim pod kojim se dogodila bleiburška tragedija'

Zastupnik Zekanović poručio je kako se od ljevice treba čuti jasna osuda komunističkih režima, a Suverenist Pavliček od državnog vrha očekuje da komemorira i žrtve na Bleiburgu kao što to čine u Jasenovcu

VIDEO

U mjesecu svibnju prisjećamo se davne 1945., kada se ovih dana dogodila najveća tragedija hrvatskog naroda. Upravo ovih dana je stotine tisuće Hrvata bježalo iz Hrvatske prema Bleiburškom polju, koje je postalo simbol patnje i tragedije jednog naroda. No stalno imamo zataškavanje nekih tema. Imali smo pokušaj zatiranja čitavog jednog naroda, a kasnije smo imali pokušaj svojevrsnog memoricida, pokušaj da se zaboravi svako sjećanje na jednu od najvećih žrtava jednog naroda u Drugom svjetskom ratu, poručio je sa saborske govornice zastupnik Hrvoje Zekanović.

Bleiburg se mora spominjati stalno, naglasio je, a ne samo u svibnju.

- Danas, nažalost, u Hrvatskoj postoje oni koji i dalje veličaju režim pod kojim se dogodila bleiburška tragedija i to je nedopustivo. Dok s jedne strane, iz mog dijela političkog spektra, imamo osudu svih totalitarnih režima, s druge strane osuđuje se samo jedan i mislim da bi, s obzirom da smo dobrano zagazili u 21. stoljeće, i s druge strane, s ljevice, tzv. progresivne, trebali čuti jasnu osudu komunističkih režima, a prvenstveno onog jugoslavenskog koji je odgovoran za bleiburšku tragediju - istaknuo je. 

Osvrnuo se i na fotografije zaslona svog mobitela koje je netko od saborskih zastupnika fotografirao prošlog tjedna, a na kojima se vide poruke Zoltana Kaboka, glasnogovornika HDZ-a, koji mu spočitava foru koju je uputio SDP-ovom Peđi Grbinu o Snoopyju kao bezveznu. 

FOTO Zekanović se dopisivao s glasnogovornikom HDZ-a: 'Ovo sa Snoopyjem ti je bilo glupo...'
FOTO Zekanović se dopisivao s glasnogovornikom HDZ-a: 'Ovo sa Snoopyjem ti je bilo glupo...'

- Nečuveno je da netko od kolega fotografira mobitel i distribuira sadržaj, privatnu korespodenciju, medijima. Pozivam instituciju Sabora da se te kolege smjesti u prvi red, kao kazna u školi, ne treba ih se vući za uši, ali neka sjede u prvom redu da više nikome ne mogu škiljiti u mobitel, fotografirati i to distribuirati. To je sramotno i ispod svake razine ponašanja. Ima i drugi način, možda da nam Sabor svima kupi onaj security screen da zalijepimo na mobitele jer ako sjedimo kraj tih kolega, možemo svi imati problem, a znate svi o kome se radi - kazao je. 

Pa se malo okrenuo i budućnosti - umjetnoj inteligenciji.

- To je jedan izazov, ali i opasnost. To je tema u koju mi u Saboru moramo hrabro ući jer su mnoge zemlje napravile već zakonodavne okvire - poručio je. 

Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček osvrnuo se na oslobođenje Grada Zagreba. 

- Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi istomišljenici prije dva dana slave tzv. oslobođenje Grada Zagreba. I danas se Hrvati neće složiti je li Zagreb tada bio okupiran ili oslobođen. Činjenica je da je ulaskom partizanskih odreda u Grad Zagreb Trg bana Jelačića bio prazan i da je proslava bila tek dva dana poslije, činjenica je i da su prvo u Zagreb ušle partizanske jedinice 45. srpske udarne divizije, odnosno 20. srpske brigade i da su ti oslobodioci poubijali bez ikakvog suda nekoliko tisuća uglednih Zagrepčana i oduzeli im svu imovinu. Slična situacija bila je u gotovo svim ostalim gradovima diljem Hrvatske pa je tako u travnju 1945. u Vukovaru u svega dva dana poubijano 400 uglednih Vukovaraca, što Hrvata, što Nijemaca, u Vinkovcima 300 uglednih Vinkovčana, ništa bolje nisu prošli ni stanovnici Slavonskog broda, Županje, Virovitice - istaknuo je naglasivši kako je vrhunac bio u svibnju 1945. na Bleiburškom polju gdje su poražene vojske NDH.

Plenković: 'Drago mi je da smo se svi ovdje okupili u Jasenovcu. Odali smo poštovanje žrtvama'
Plenković: 'Drago mi je da smo se svi ovdje okupili u Jasenovcu. Odali smo poštovanje žrtvama'

- Radi se o zločinu o kojem se nije smjelo govoriti 45 godina, o stradavanju koje je bilo tabu tema i najveća ljaga ondašnje Jugoslavije i Titovog režima. I svi oni su streljani i ubijeni bez ikakvog suda. Prije nekoliko tjedana čelni ljudi države bili su u Jasenovcu gdje su se prisjetili stradavanja tijekom NDH. Svaku nevinu žrtvu treba komemorirati, ali isto tako očekujem od njih da će za dva dana biti na Bleiburgu i sjetiti se stradavanja hrvatskog naroda - poručio je i dodao je kako je poraz hrvatske diplomacije što već četiri godine nema prave komemoracije na Bleiburgu.

- Dozvolili smo da se zabrani komemoracija, da se skine spomenik s prvim bijelim poljem, iako niz carskih palača u Beču krase šahovnice s prvim bijelim poljem. Dozvolili smo jer imamo katastrofalnu diplomaciju - kazao je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..