Obavijesti

News

Komentari 0

U Hrvatskoj je porasla razina financijske pismenosti

U Hrvatskoj je porasla razina financijske pismenosti
1

Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske tako iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59 posto), u odnosu na 11,7 bodova (56 posto) iz 2015. godine

VIDEO

U Hrvatskoj je, u odnosu na 2015. godinu, blago porasla razina financijske pismenosti, no mladi i dalje pokazuju najveći nedostatak financijskih znanja i vještina, pokazuje istraživanje koje je provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske tako iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59 posto), u odnosu na 11,7 bodova (56 posto) iz 2015. godine, navodi se u četvrtak u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB).

Osim u Hrvatskoj, istraživanje je još provedeno u Bugarskoj, Crnoj Gori, Gruziji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Rumunjskoj, a razina financijske pismenosti u Hrvatskoj od 59 posto, iznadprosječna je u usporedbi s tim zemljama, čiji je ukupni prosjek iznosio 12 bodova, odnosno 57 posto.

Hrvatska se s 12,3 boda približila prosječnoj ocjeni financijske pismenosti G20 zemalja iz 2017. godine, koja je iznosila 12,7 bodova, odnosno 60 posto, pokazuje istraživanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mladi i dalje s najnižom razinom financijske pismenosti

Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua s ispitanicima u dobi od 18 do 79 godina, na reprezentativnom uzorku od 1.079 ispitanika te je pokazalo rezultate različitih društvenih skupina, strukturiranih u dobne, rodne i obrazovne grupe.

Iako se u Hrvatskoj bilježi porast ukupne razine financijske pismenosti, mladi od 18 do 29 godina i dalje pokazuju najveći nedostatak financijskih znanja i vještina. Veću razinu pismenosti pokazali su ispitanici koji žive u gradovima, u odnosu na one koji žive u ruralnim područjima, a financijska pismenost pozitivno je korelirana s razinom informatičke pismenosti. Muškarci su pokazali nešto višu razinu financijskog znanja u odnosu na žene.

U Ministarstvu financija šef je pijan prijetio podređenima?
U  Ministarstvu financija šef je  pijan prijetio podređenima?

Prilikom ispitivanja mjerene su tri osnovne kategorije financijske pismenosti : financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema trošenju novca.

U odnosu na 2015. hrvatski građani su poboljšali svoje financijsko znanje, sa 60 na 65 posto, te financijsko ponašanje, s 51,1 na 55 posto, dok je istodobno pogoršan njihov odnos prema trošenju novca, sa 60 na 56 posto.

Također, u promatranom razdoblju, u Hrvatskoj je povećan udio ispitanika s visokom razinom financijskog znanja, s 45 na 58 posto.

Tako ih 88 posto razumije koncept kamate na zajam, no primjerice znatno im je zahtjevniji izračun složene kamate, pa je u tom segmentu znanje iskazalo 36 posto ispitanih.

U odnosu na 2015. poboljšalo se i financijsko ponašanje hrvatskih građana, pa tako pokazuju veću odgovornost pri upravljanju novcem kroz štednju, pravovremeno plaćanje obaveza i promišljenu kupnju, iako nisu skloni izradi i vođenju osobnog budžeta i dugoročnom financijskom planiranju.

Primjerice, 74 posto hrvatskih građana račune plaća na vrijeme, dok je u istraživanju 2015. godine taj postotak iznosio 61 posto.

Analiza odnosa prema novcu pokazuje kako i nadalje značajan dio građana preferira potrošnju u odnosu na dugoročnu štednju, pri čemu 60 posto ispitanika smatra da "novac postoji kako bi se trošio".

Gotovo 90 posto građana ima tekući račun

Osim ocjene financijske pismenosti po komponentama, istraživanje je donijelo i ocjenu financijske uključenosti.

Rezultati pokazuju da je 85 posto građana upoznato s barem pet financijskih proizvoda, dok ih gotovo 90 posto posjeduje tekući račun ili kreditnu, odnosno debitnu karticu.

Istraživanje donosi i podatak o porastu zaduživanja u Hrvatskoj s obzirom da je u 2019. veći broj ispitanika imao neki oblik duga nego što je to bio slučaju u 2015. godini.

Broj ispitanika koji štedi bio je podjednak, dok se smanjio udio onih koji posjeduju neki oblik osiguranja. 

Iako gotovo polovina ispitanika smatra kako njihova financijska situacija znatno, i to ponajprije negativno, utječe na njihov život, 60 posto građana Hrvatske svejedno vjeruje da nije prezaduženo.

Tek jedna trećina ispitanika zadovoljna je sa svojom trenutačnom financijskom situacijom, navodi se.

Inače, istraživanje OECD-a provedeno je uz aktivan doprinos svih sudionika operativne radne skupine za financijsku pismenost osnovane u Ministarstvu financija, te uz doprinos Hanfe i HNB-a.

"Porast razine financijske pismenosti koje je istraživanje potvrdilo rezultat je zajedničkih napora svih dionika te truda uloženog u provođenje edukativnih aktivnosti. Brojne aktivnosti u cilju daljnjeg širenja financijske pismenosti bit će nastavljene i u budućnosti", zaključuje se u priopćenju Hanfe, HNB-a i Ministarstva financija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina