Obavijesti

News

Komentari 51

U Hrvatskoj proizvodnja GM hrane zabranjena, a uvoz nije

U Hrvatskoj proizvodnja GM hrane zabranjena, a uvoz nije
1

Unatoč dokazanom zagađenju hrvatskih polja genetički modificiranim sjemenom, i europarlamentarka Petir tvrdi kako u Hrvatskoj nema sjetve genetički modificiranog sjemena

VIDEO

Poljoprivredna inspekcija je u 2015. uzela 22 uzorka zelene mase soje. U jednom uzorku je, prema ispitnim izvještajima ovlaštenog laboratorija, utvrđeno da je genetički modificiran.

To je lani bila izjava iz Ministarstva poljoprivrede, a Hrvatska agencija za hranu sad je dio iz nje prešutjela.

- Ministarstvo poljoprivrede je za 2015. osiguralo sredstva za analize uzoraka sjemena soje na moguću prisutnost GMO-a. U analiziranim uzorcima nije utvrđena prisutnost GMO-a u sjemenu soje domaćih proizvođača - napisali su nam.

Prešutjeli su da kod nas ima i sjemena iz uvoza. Kao i to da su poljoprivredni inspektori nakon prvog otkrića u najmanje još četiri polja pronašli genetički modificiranu soju.

Poslije se ispostavilo da je u vreće legalnog proizvođača bilo prepakirano drugo sjeme, i to najvjerojatnije izvan Hrvatske. Ministarstvo nije otkrilo o kojem je proizvođaču riječ, kao ni gdje je prirodno sjeme zamijenjeno genetički modificiranim.

Dugogodišnji proizvođač soje Željko Fabric ponavlja da je sporno sjeme imalo certifikat “slobodno od GMO”.

- Sijemo u travnju, je li sjeme bilo modificirano, može se ustanoviti tek u u listopadu. Nemamo vremena sve snimati i dokumentirati proces sijanja - kaže i dodaje kako na vrećama sojine sačme iz Brazila kojom se hrani stoka piše da sadrži GMO.

Inače, Ivo Delonga, direktor Croatiakontrole, u travnju je Večernjem izjavio kako je GMO lani potvrđen na 161 uzorku. Genetičke modifikacije su bile u kukuruzu, pamuku i duhanu, ali i kod kokoši, riba i svinja.

Unatoč dokazanom zagađenju hrvatskih polja genetički modificiranim sjemenom, i europarlamentarka Marijana Petir tvrdi kako u Hrvatskoj nema sjetve genetički modificiranog sjemena, pa sukladno tome niti genetički modificirane hrane.

- S obzirom na slobodu tržišnog natjecanja, ne možemo zabraniti uvoz takve hrane, no ona mora biti jasno označena kako bi potrošači znali što kupuju i jedu. Uvijek pozivam naše potrošače da kupuju hrvatsko i, ako je ikako moguće, da kupuju izravno od naših poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava - kaže Marijana Petir.

Dodaje da su sve naše županije zabranile ispuštanje živih genetički modificiranih organizama u okoliš.

- To što smo mi GMO free država nije dovoljno ako i naši susjedi ne budu dijelili taj pristup. Pčela ili vjetar ne znaju što je a što nije GMO free područje - upozorava Petir, koja je čelnicima EU i nama susjednih zemalja predložila uspostavu Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a.

Njezina kolegica iz Europarlamenta Biljana Borzan sudjelovala je 2014. u izradi zakona prema kojem članica EU može zabraniti komercijalan uzgoj GMO-a na svojem teritoriju.

- Drago mi je što je Hrvatska među 19 zemalja EU koje su to zabranile. Sad se u EU uzgaja samo jedna GM kultura, i to u nekoliko zemalja, najviše u Španjolskoj - rekla je Borzan.

Ta kultura je kukuruz. Europarlamentarka Borzan dodaje da treba promijeniti i propis koji dopušta prodaju GM hrane te članicama EU omogućiti da to zabrane na svom teritoriju ako žele.     

GM hrana može izazvati rezistenciju na antibiotike     

Rizik od konzumiranja GMO hrane mogu biti alergijske reakcije i prijenos genetskog materijala iz modificiranih namirnica u ljudski organizam, kaže nutricionistica Leta Pilić.

To prvenstveno može izazvati rezistenciju, odnosno neosjetljivost na antibiotike. Moguća je i migracija gena genetski modificirane biljke na onu koja to nije.

Za sada nemamo dovoljno istraživanja koja bi potvrdila negativan utjecaj na zdravlje, tako da je teško definitivno potvrditi je li kozumiranje te hrane sigurno ili rizično. Potrošač treba odlučiti hoće li je konzumirati. S obzirom na kvalitetu dostupnih informacija, to nije lako, dodaje Leta Pilić.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa