Obavijesti

News

Komentari 1

U Hrvatskoj se smanjile zalihe industrijskih proizvoda za 2.7%

U Hrvatskoj se smanjile zalihe industrijskih proizvoda za 2.7%

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda, za 22,4 posto. Zalihe energije su smanjene za 5,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto

VIDEO

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju veljače ove godine bile su za 3,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema veljači lani pale za 2,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)..

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 12,9 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 7,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,3 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene za 2,9 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda, za 22,4 posto. Zalihe energije su smanjene za 5,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 3,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 31,5 posto. Zalihe u proizvodnji električne energije su porasle za 17,3 posto, u proizvodnji odjeće za 16,8 posto, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 15,7 posto, u proizvodnji duhanskih proizvoda 12,8 posto, proizvodnji metala 12,4 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda 11,8 posto, u proizvodnji strojeva i uređaja za 11,3 posto itd.

Istodobno su u veljači u odnosu na prethodni mjesec najviše, za 9,9 posto, smanjene zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te za 9,4 posto u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 2,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 9,4 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 80,8 posto,, strojeva i uređaja, za 44,2 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 13,9 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 207,3 posto te proizvodnji metala, za 47,1 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.