Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
280 komentara

U ime obitelji: HDZ i SDP štite izrabljivanje radnika u trgovini

Ni HDZ ni SDP ne žele pravedno regulirati rad nedjeljom te stati na krajnepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180 000 zaposlenih u trgovinama, od čega su više od 100 000 žene, navodi 'U ime obitelji'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
280 komentara

Udruga 'U ime obitelji' poslala je u ponedjeljak priopćenje medijima u kojem su se obrušili na SDP i HDZ, koji, kako navodi Udruga, 'štite izrabljivanje radnika u trgovini'. Udruga smatra da te stranke koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju. 

USKRSNI PONEDJELJAK Trebate hitno u trgovinu? Evo koji dućani i šoping centri rade

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

'Ni HDZ ni SDP ne žele pravedno regulirati rad nedjeljom te stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180 000 zaposlenih u trgovinama, od čega su više od 100 000 žene. Radnici su u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer. 

Udruga U ime obitelji podnijela je Hrvatskom saboru prije godinu dana 27. ožujka 2017., prijedlog izmjenama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu. 

Prijedlog je blokiran od strane saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio g. Mrsić, a trenutno je to g. Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan Prijedlog U ime obitelji dati na razmatranje Odboru - hoće li ili neće biti upućen u saborsku proceduru.

Na sjednici održanoj 29. ožujka 2018., Vlada je odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu,  GLAS-a i HSU-a, kojim se, između ostalog, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za poslodavce koji se toga ne pridržavaju.
Odbacujući navedeni prijedlog, Vlada je između ostalog istaknula kako “smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje”. Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko uređenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom te omogućuje da radnik za svoj nedjeljni rad bude plaćen samo jednu kunu - izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i trgovačkih centara koji u državama iz kojih dolaze – poštuju daleko viši standard za zaštitu radnika. 

OBRUŠILA SE NA PREMIJERA Markić: Plenković je lagao o Konvenciji! Imam dar za njega

Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje Prijedloga U ime obitelji od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti je dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući potpunu socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama.'

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message