News

Komentari 5

U Iranu su pogubili disidentskog novinara Ruholaha Zama (47)

U Iranu su pogubili disidentskog novinara Ruholaha Zama (47)

Iranski disidentski novinar Ruholah Zam, koji je osuđen za poticanje nereda 2017. za vrijeme antivladinih prosvjeda, pogubljen je u subotu, objavila je iranska državna televizija.

Iranski vrhovni sud u utorak je potvrdio smrtnu kaznu Ruholahu Zamu koji je uhićen 2019. nakon više od godinu dana u egzilu. Njegov Amadnews pratilo je više od milijun ljudi.

Državna mreža Seda va Sima u subotu je objavila da je Zam, "direktor proturevolucionarne mreže Amandnews, jutros obješen".

Francuska i skupine za ljudska prava osudile su odluku vrhovnog suda. Zam, sin proreformskoga šijitskog klerika, pobjegao je iz Irana te dobio azil u Francuskoj.

U listopadu 2019. snage iranske revolucionarne garde rekle su da su uhitile Zama u "kompleksnoj obavještajnoj operaciji". Nisu rekli gdje je operacija izvedena.

Iranski dužnosnici optužili su Sjedinjene Države, kao i regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju i vladine protivnike koji žive u emigraciji, da potpiruju nemire, koji su započeli krajem 2017. godine, dok su se regionalni prosvjedi zbog ekonomskih poteškoća širili širom zemlje.

Dužnosnici su rekli da je za vrijeme nereda ubijena 21 osoba, a tisuće su uhićene. Neredi su bili među najgorima u Iranu proteklih desetljeća, a slijedili su ih još smrtonosniji prosvjedi prošle godine zbog porasta cijena goriva.

Zamovu mrežu Amandnews 2018. je suspendirao servis za razmjenu podataka Telegram zbog navodnog poticanja nereda, međutim mreža se kasnije ponovno pojavila pod drugim imenom.

Najčitaniji članci