Obavijesti

News

Komentari 55

U istražnom zatvoru ostaje 8 ljudi: Uvozili skupocjene aute

U istražnom zatvoru ostaje 8 ljudi: Uvozili skupocjene aute
6

Utvrđena je sumnja da je Ivan Inja Bašić (48) vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprava. Sumnja se da je povezao još deset ljudi

VIDEO

Osmorica članova skupine koja je pod istragom zbog sumnje u ilegalni uvoz skupocjenih automobila iz Njemačke ostaje u istražnom zatvoru, javlja Dnevnik.hr. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:03

Radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj su uhićeni članovi zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih osobnih vozila krivotvorenjem poslovne dokumentacije uz korištenje većeg broja trgovačkih društava, takozvanih „nestajućih“ trgovaca u državama članicama Europske unije i šire. Njihove kriminalne aktivnosti rezultirale su značajnom utajom poreza na dodanu vrijednost na štetu države. 

Kako je ovo bila međunarodna i ogromna akcija, ustrojen je stožer koji je iz Zagreba koordinirao rad više od 80 policijskih službenika koji su bili uključeni u akciju.

Tijekom jučerašnjeg dana uhićeni su članovi zločinačkog udruženja te su obavili pretrage na području Hrvatske, Njemačke i Češke, a sve uz suradnju s EUROPOL-om. Tijekom provođenja završne akcije u Zagrebu, uspostavljen je EUROPOL-ov mobilni ured radi bržeg povezivanja s ostalim državama članicama EU i žurnih provjera podataka u njihovim bazama, kažu u MUP-u.

Utajili milijune: Policija objavila video spektakularnog uhićenja
Utajili milijune: Policija objavila video spektakularnog uhićenja

Utvrđena je sumnja da je Ivan Inja Bašić (48) vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprava. Sumnja se da je povezao još deset ljudi u skupinu (stari između 30 i 47 godina). Među njima je osam Hrvata te dvoje koji imaju dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH. Trojica su i osnivači i/ili stvarni voditelji u tri trgovačka društva (registrirana za trgovinu automobilima i nespecijaliziranu trgovinu na veliko) koja su ostvarivanjem imovinske koristi odgovorna za utaju poreza ili carine.

Naime, sumnjiči se da je Bašić od siječnja 2018. pa do sredine svibnja 2019. godine na području Hrvatske i Njemačke, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, povezao u zajedničko djelovanje spomenute osumnjičenike i dva trgovačka društva. Prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku, izbjegavali su obračunavanje i plaćanje propisanih poreza spomenutih trgovačkih društava u državni proračun Hrvatske, a sa ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge.

Rabljena vozila kupovali su u Njemačkoj i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Bugarske. Lažno su prikazivali kako je PDV na aute plaćen u stranim državama i time su tim tvrtkama omogućili izbjegavanje plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.

Utajili milijune na uvozu skupih auta, kupci i iz vrha nogometa
Utajili milijune na uvozu skupih auta, kupci i iz vrha nogometa

Iz policije navode da istraga traje i dalje, a uvozom više desetaka rabljenih automobila visoke klase, radi prodaje u Hrvatskoj, država je oštećena za najmanje tri milijuna kuna. 

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, pranja novca i krivotvorenja isprava, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijski su službenici u koordiniranoj akciji, koja se rukovodila iz Stožera u Zagrebu, uhitili osumnjičene osobe te podnijeli odgovarajuće kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH