Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

U istražnom zatvoru ostaje 8 ljudi: Uvozili skupocjene aute

Utvrđena je sumnja da je Ivan Inja Bašić (48) vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprava. Sumnja se da je povezao još deset ljudi

Foto: MUP
55 komentara

Osmorica članova skupine koja je pod istragom zbog sumnje u ilegalni uvoz skupocjenih automobila iz Njemačke ostaje u istražnom zatvoru, javlja Dnevnik.hr. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj su uhićeni članovi zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih osobnih vozila krivotvorenjem poslovne dokumentacije uz korištenje većeg broja trgovačkih društava, takozvanih „nestajućih“ trgovaca u državama članicama Europske unije i šire. Njihove kriminalne aktivnosti rezultirale su značajnom utajom poreza na dodanu vrijednost na štetu države. 

Kako je ovo bila međunarodna i ogromna akcija, ustrojen je stožer koji je iz Zagreba koordinirao rad više od 80 policijskih službenika koji su bili uključeni u akciju.

Tijekom jučerašnjeg dana uhićeni su članovi zločinačkog udruženja te su obavili pretrage na području Hrvatske, Njemačke i Češke, a sve uz suradnju s EUROPOL-om. Tijekom provođenja završne akcije u Zagrebu, uspostavljen je EUROPOL-ov mobilni ured radi bržeg povezivanja s ostalim državama članicama EU i žurnih provjera podataka u njihovim bazama, kažu u MUP-u.

VIDEO: 'PALA' CIJELA SKUPINA Utajili milijune: Policija objavila video spektakularnog uhićenja

Utvrđena je sumnja da je Ivan Inja Bašić (48) vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprava. Sumnja se da je povezao još deset ljudi u skupinu (stari između 30 i 47 godina). Među njima je osam Hrvata te dvoje koji imaju dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH. Trojica su i osnivači i/ili stvarni voditelji u tri trgovačka društva (registrirana za trgovinu automobilima i nespecijaliziranu trgovinu na veliko) koja su ostvarivanjem imovinske koristi odgovorna za utaju poreza ili carine.

Foto: MUP

Naime, sumnjiči se da je Bašić od siječnja 2018. pa do sredine svibnja 2019. godine na području Hrvatske i Njemačke, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, povezao u zajedničko djelovanje spomenute osumnjičenike i dva trgovačka društva. Prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku, izbjegavali su obračunavanje i plaćanje propisanih poreza spomenutih trgovačkih društava u državni proračun Hrvatske, a sa ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge.

Rabljena vozila kupovali su u Njemačkoj i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Bugarske. Lažno su prikazivali kako je PDV na aute plaćen u stranim državama i time su tim tvrtkama omogućili izbjegavanje plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.

MEĐUNARODNA AKCIJA Utajili milijune na uvozu skupih auta, kupci i iz vrha nogometa

Iz policije navode da istraga traje i dalje, a uvozom više desetaka rabljenih automobila visoke klase, radi prodaje u Hrvatskoj, država je oštećena za najmanje tri milijuna kuna. 

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, pranja novca i krivotvorenja isprava, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijski su službenici u koordiniranoj akciji, koja se rukovodila iz Stožera u Zagrebu, uhitili osumnjičene osobe te podnijeli odgovarajuće kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Možda vas zanima i ovo:
Message