Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

U Istri rezali glave: Dvorac sa spravama za mučenje veliki hit

Drevni dvorac od oko 400 četvornih metara dio je srednjovjekovnog tematskog parka na imanju obitelji Otočan koji već sad posjetom turista ostvaruje odlične rezultate

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
7 komentara

Pored kamenoga kaštela Morosini-Grimani koji je 983. godine sagrađen u istarskom Svetvinčentu, turisti, ali i domaći gosti, mogu uživati u čarima novog drvenog srednjovjekovnog dvorca na imanju obitelji Otočan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

Dvorac je udaljen oko tri kilometra zapadno od Svetvinčenta, uz cestu koja vodi do naselja Rapanji. Dvorac od oko 400 četvornih metara dio je srednjovjekovnog tematskog parka koji već sad posjetom turista ostvaruje odlične rezultate. Turiste koji obožavaju večer provesti u dvorcu, s čijeg se vrha pruža veličanstven pogled na mjesto, najviše privlače razne sprave za mučenje koje mogu “isprobati” kako bi osjetili na svojoj koži “mračni srednji vijek”.     

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

Tu su i tamnica za vještice, srednjovjekovne sprave za ratovanje, zahod u kojem slavinu za vodu čuvaju zmije i u kojem turisti moraju pronaći polugu kojoj se pusti voda za pranje ruku...

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

Bajkovita drvena tvrđava sagrađena je od smrekovine, a cijeli dvorac je, kako kažu vlasnici, sagrađen u samo osam mjeseci.

- Ima pet kula s visokim ulaznim vratima, a sljedeće godine planiramo ispod mosta koji vodi prema dvorcu dodati vodu, da sve izgleda uvjerljivije. Cijeli park otvoren je od 18 do 23 sata svakog dana i za sada nam odlično ide. Turisti i ostali posjetitelji mogu isprobati spravu na kojoj se u to doba vješticama odrubljivala glava. Tu su i veliki stolac s čavlima preko njega, pila za piljenje ljudi, kovčeg u koji su stavljali ‘neposlušnu’ djecu i držali je tako satima... - kaže vlasnik i dodaje:

- Upravo su se takve sprave kakve smo izradili za svoj park koristile u srednjem vijeku za razna mučenja, koja su, nažalost, tada trajala danima. Oko dvorca su razne životinje za razgledavanje, a dio su našeg malog zoološkog vrta. Koze, konji, magarci, golubovi, purani... Najviše ih vole djeca, a cijelo naše imanje ima površinu 2,6 hektara - kazao je Veseljko Otočan (37).

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

Cijela obitelj predvečer odjene srednjovjekovnu odjeću i prava avantura može početi. Goste dočekuju u autentičnom stilu.

- Djeca se vole igrati i u drvenom vrtuljku sjedenjem u pletenim košarama, a u planu je ponudu proširiti restoranom s tipičnim srednjovjekovnim jelima - kaže.

Imaju ideju da gosti ne jedu priborom nego će jesti prstima. Za početak će to biti jela poput mesa na roštilju uz povrće i krumpir, a planirana je i suvenirnica, u kojoj će posjetitelji moći i učiti o starim zanatima poput izrade predmeta od gline, drva i kovanog željeza - kaže.

U obitelji imamo stolare koji su već imali priliku izrađivati srednjovjekovne sprave za festival koji se tradicionalno organizira u Svetvinčentu.     

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

Park je otvoren od 18 do 23 sata

Tu su i tamnica za vještice, srednjovjekovne sprave za ratovanje, zahod u kojem slavinu za vodu čuvaju zmije i u kojem turisti moraju pronaći polugu kojom se pusti voda za pranje ruku...     

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

Obitelj širi ponudu i priprema smještaj za turiste u kućicama

Uz već postojeće, u planu je izrada još sprava, poput trebušeta visine 13 metara s utegom od dvije i pol tone. Ponudu ćemo proširiti prodajom maslinova ulja, jer se dvorac nalazi okružen velikim maslinikom, najavljuje Veseljko. Za svoj projekt dobili su i 50.000 kuna od Ministarstva turizma, što im je dao dodatan vjetar u leđa da budu još bolji.     

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message