Obavijesti

News

Komentari 7

U Istri rezali glave: Dvorac sa spravama za mučenje veliki hit

U Istri rezali glave: Dvorac sa spravama za mučenje veliki hit
18

Drevni dvorac od oko 400 četvornih metara dio je srednjovjekovnog tematskog parka na imanju obitelji Otočan koji već sad posjetom turista ostvaruje odlične rezultate

VIDEO

Pored kamenoga kaštela Morosini-Grimani koji je 983. godine sagrađen u istarskom Svetvinčentu, turisti, ali i domaći gosti, mogu uživati u čarima novog drvenog srednjovjekovnog dvorca na imanju obitelji Otočan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

Dvorac je udaljen oko tri kilometra zapadno od Svetvinčenta, uz cestu koja vodi do naselja Rapanji. Dvorac od oko 400 četvornih metara dio je srednjovjekovnog tematskog parka koji već sad posjetom turista ostvaruje odlične rezultate. Turiste koji obožavaju večer provesti u dvorcu, s čijeg se vrha pruža veličanstven pogled na mjesto, najviše privlače razne sprave za mučenje koje mogu “isprobati” kako bi osjetili na svojoj koži “mračni srednji vijek”.     

Tu su i tamnica za vještice, srednjovjekovne sprave za ratovanje, zahod u kojem slavinu za vodu čuvaju zmije i u kojem turisti moraju pronaći polugu kojoj se pusti voda za pranje ruku...

Bajkovita drvena tvrđava sagrađena je od smrekovine, a cijeli dvorac je, kako kažu vlasnici, sagrađen u samo osam mjeseci.

- Ima pet kula s visokim ulaznim vratima, a sljedeće godine planiramo ispod mosta koji vodi prema dvorcu dodati vodu, da sve izgleda uvjerljivije. Cijeli park otvoren je od 18 do 23 sata svakog dana i za sada nam odlično ide. Turisti i ostali posjetitelji mogu isprobati spravu na kojoj se u to doba vješticama odrubljivala glava. Tu su i veliki stolac s čavlima preko njega, pila za piljenje ljudi, kovčeg u koji su stavljali ‘neposlušnu’ djecu i držali je tako satima... - kaže vlasnik i dodaje:

- Upravo su se takve sprave kakve smo izradili za svoj park koristile u srednjem vijeku za razna mučenja, koja su, nažalost, tada trajala danima. Oko dvorca su razne životinje za razgledavanje, a dio su našeg malog zoološkog vrta. Koze, konji, magarci, golubovi, purani... Najviše ih vole djeca, a cijelo naše imanje ima površinu 2,6 hektara - kazao je Veseljko Otočan (37).

Cijela obitelj predvečer odjene srednjovjekovnu odjeću i prava avantura može početi. Goste dočekuju u autentičnom stilu.

- Djeca se vole igrati i u drvenom vrtuljku sjedenjem u pletenim košarama, a u planu je ponudu proširiti restoranom s tipičnim srednjovjekovnim jelima - kaže.

Imaju ideju da gosti ne jedu priborom nego će jesti prstima. Za početak će to biti jela poput mesa na roštilju uz povrće i krumpir, a planirana je i suvenirnica, u kojoj će posjetitelji moći i učiti o starim zanatima poput izrade predmeta od gline, drva i kovanog željeza - kaže.

U obitelji imamo stolare koji su već imali priliku izrađivati srednjovjekovne sprave za festival koji se tradicionalno organizira u Svetvinčentu.     

Park je otvoren od 18 do 23 sata

Tu su i tamnica za vještice, srednjovjekovne sprave za ratovanje, zahod u kojem slavinu za vodu čuvaju zmije i u kojem turisti moraju pronaći polugu kojom se pusti voda za pranje ruku...     

Obitelj širi ponudu i priprema smještaj za turiste u kućicama

Uz već postojeće, u planu je izrada još sprava, poput trebušeta visine 13 metara s utegom od dvije i pol tone. Ponudu ćemo proširiti prodajom maslinova ulja, jer se dvorac nalazi okružen velikim maslinikom, najavljuje Veseljko. Za svoj projekt dobili su i 50.000 kuna od Ministarstva turizma, što im je dao dodatan vjetar u leđa da budu još bolji.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...