Obavijesti

News

Komentari 7

U Istru pristigli austrijski, mađarski i poljski policajci

U Istru pristigli austrijski, mađarski i poljski policajci
6

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije, a svoj doprinos i ove godine dat će strani policijski službenici

VIDEO

"Želim vam srdačnu dobrodošlicu u Policijsku upravu istarsku i uvjeren sam da ćemo zajedničkim radom i brigom za domaće i strane turiste osigurati da još jedna turistička sezona prođe mirno  i da Hrvatska ostane jedna od najsigurnijih i najpoželjnijih turističkih destinacija", rekao je danas načelnik policijske uprave Božo Kirin na svečanom prijemu stranih policijskih službenika koji će ovog ljeta boraviti u Istri.

Naime, u sklopu projekta Sigurna turistička sezona i ove će godine na Jadranu boraviti policijski službenici iz nekoliko europskih zemalja, a koji će zajedno s hrvatskim policajcima brinuti o sigurnosti turista. Riječ je projektu međunarodne policijske suradnje, originalnom brendu hrvatske policije, koji se provodi od 2006. godine. Te prve godine u projektu su sudjelovala samo četiri policijska službenika iz Mađarske, a kroz godine su njegovu vrijednost prepoznale brojne europske, ali i azijske zemlje, tako da je do sada u projektu sudjelovalo ukupno 805 policijskih službenika iz 19 zemalja, odnosno 22 policijske organizacije.

Čak ni situacija s koronavirusom nije uspjela zaustavili provođenje ovog hvalevrijednog projekta pa će tako i ove godine, no u nešto manjem broju, strani policijski službenici boraviti u priobalnim policijskim upravama u cilju ostvarivanja maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista koji odabiru Hrvatsku kao svoju destinaciju za odmor.

U Istri se projekt Sigurna turistička sezona provodi od 2010. godine, a ovo ljeto, o sigurnosti turista brinut će sedam policijskih službenika iz pet zemalja: Austrije (2), Mađarske (2), Poljske, Njemačke i Slovenije. U Umagu će već tradicionalno raditi policijski službenici iz Austrije, i to u srpnju policijska službenica Marijana Kaldrmdzic, a u kolovozu policijski službenik Stefan Gmasz. Preostali policijski službenici radit će na području Pule, pa će tako hrvatskim kolegama u srpnju pomagati mađarski policajac Lajos Magyar, kojeg će u kolovozu zamijeniti  Gabor Jankovics. Poljski policajac Patryk Pelszyk u Puli će boraviti čak dva mjeseca, dok se dolazak slovenskog policijskog službenika Matije Breznika očekuje sredinom srpnja, a njemački će kolega Vanje Scekica doći početkom kolovoza. Svi će oni, u svojim nacionalnim odorama, raditi u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te održavanju povoljnog stanja sigurnosti u prometu.

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne zemlje. Da je Istra sigurna i poželjna destinacija za odmor potvrđuju izjave domaćih i stranih gostiju koji se ovdje osjećaju sigurno, no to ujedno potvrđuju i epidemiološki podaci te statistički pokazatelji praćenja stanja i kretanja kriminaliteta. "Stanje sigurnosti iz godine u godinu je na visokoj razini, a kako bi i ova turistička sezona protekla mirno, policija će poduzimati brojne aktivnosti. Sigurnost  će biti glavna zadaća koja se postavlja pred sve policijske službenike ove policijske uprave, a ove godine suočeni smo i s dodatnim izazovima. No, učinit ćemo sve da se turisti ovdje osjećaju sigurno, da ljetovanje provedu bez neugodnosti te da na taj način zadržimo imidž Istre, ali i čitave Hrvatske, kao sigurne i poželjne turističke destinacije. U tome ćete nam svakako pomoći i vi'', poručio je Marijani Kaldrmdzic, Lajosu Magyaru i Patryku Pelszyku načelnik Policijske uprave istarske i zaželio im ugodnu suradnju s hrvatskim kolegama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!