Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
88 komentara

'U Jasenovcu nema zajedničke komemoracije zbog negiranja'

Primjećujemo da se prema stradanjima u Drugom svjetskom ratu primjenjuje politika zaborava, politika nijekanja i politika isključivanja iz informativnog, obrazovnog sustava u Hrvatskoj, kazao je Pupovac

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
88 komentara

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je gostujući u Dnevniku srbijanske televizije (RTS), da se u Hrvatskoj prema stradanjima u Drugom svjetskom ratu primjenjuje politika nijekanja i zaborava, prenijela je u subotu agencija Tanjug.

Zbog toga se i ove godine, iako je vlada iz Jasenovca uklonila ploču s ustaškim pozdravom, održavaju odvojene komemoracije, naveo je. 

"Mislimo da mjesta za pozdrav 'za dom spremni' ne može biti nigdje u Republici Hrvatskoj", istaknuo je Pupovac, i dodao da je ploča sa ustaškim pozdravom izmještena na 15-20 kilometara od logora Jasenovac ali da je „to je neprihvatljivo narodima žrtvama – Židovima, Srbima, antifašistima“.

"Primjećujemo da se prema stradanjima u Drugom svjetskom ratu, tako strašnim mjestima kao što su Jasenovac, Jadovno, glinska crkva, primjenjuje politika zaborava, politika nijekanja i politika isključivanja iz informativnog, obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj, i to je razlog zbog čega ove godine, nažalost, usprkos činjenici da je vlada sklonila ploču iz Jasenovca, ne možemo doći na zajedničku komemoraciju", kazao je Pupovac. 

On je dodao da zbog takve politike ni ove godine neće sudjelovati na državnoj komemoraciji. 

Predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija treću godinu zaredom ne sudjeluju u državnoj komemoraciji, najavljenoj za nedjelju. 

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske počast žrtvama odat će u subotu. 

Pupovac je, govoreći o prijedlogu hrvatskog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću da se taj pozdrav može koristiti u kontroliranim uvjetima, rekao da nije prihvatljiv bilo kakav izuzetak, osim kada je riječ o muzejima, ili kazališnim predstavama i filmovima.

Time se, dodao je, otvara prostor da se na mala vrata to proširi na velike prostore kao što su stadioni, gdje netko može reći da se na taj način samo slave pripadnici hrvatskih oružanih snaga. 

Na pitanje o odnosima Srbije i Hrvatske, u svjetlu nedavnog incidenta s hrvatskom zastavom i prijetnjama koje dobivaju on i srbijanska veleposlanica, kako prenosi Tanjug, Pupovac je rekao da Zagreb i Beograd trebaju imati "crveni telefon", odnosno  otvorenu liniju za svako sprječavanje ili rješavanje incidenata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message