Obavijesti

News

Komentari 44

U kožnoj jakni i s fudbalerkom Dolački se 'furao' na Gibsona

U kožnoj jakni i s fudbalerkom Dolački se 'furao' na Gibsona
12

FELJTON, 1. DIO Dolački je završio srednju policijsku školu, a pravu policijsku karijeru počeo je u odjelu tajne pratnje. Nije morao nositi milicijsku uniformu, a glavne mete krajem '80-ih i početkom 90'-ih bili su im sitni šverceri...

VIDEO

Željko Dolački, policijski inspektor nepravomoćno osuđen da je u središtu zagrebačke krim policije ukrao 3,3 milijuna kuna, široj javnost postao je poznat tijekom istrage i uhićenja pripadnika tzv. zločinačke organizacije krajem 1999. godine. Spektakularno uhićenje Nikice Jelavića i drugih 28. studenoga 1999. godine, uoči parlamentarnih izbora i smjene vlasti, pratile su televizijske kamere. Policija je tvrdila kako je riječ o klasičnoj mafiji koja postoji od 1990. i koja je nadživjela smrt svog "bossa" Zlatka Bagarića. No sud je utvrdio kako mafije u Hrvatskoj nema. U studenom 2002. Nikica Jelavić oslobođen je optužbe da je bio na čelu zločinačke organizacije i da je pri pokušaju ubojstva Vjeke Sliška ubio slučajnog prolaznika Dominija 1999. godine.

Na sudu je zaključeno kako takva organizacija nije postojala. Od 12-orice optuženih, petorica su osuđena za preprodaju droge, pokušaj ubojstva ili neko drugo kazneno djelo. Oni su dobrim dijelom osuđeni i zbog svjedočanstva Zorana Miletića kojeg su Dolački i kolege uvjerili da postane "zaštićeni svjedok". Bio je to prvi takav slučaj u hrvatskom pravosuđu. 

'Djeca i ja smo u šoku. Isključio je mobitel. Ne znamo gdje je...'
'Djeca i ja smo u šoku. Isključio je mobitel. Ne znamo gdje je...'

Karijeru počeo je u odjelu tajne pratnje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dolački je završio srednju policijsku školu, a pravu policijsku karijeru počeo je u odjelu tajne pratnje. Nije morao nositi milicijsku uniformu, a glavne mete krajem '80-ih i početkom 90'-ih bili su im sitni šverceri i provalnici. Kasnije su pratili "prave" kriminalce.  U kožnoj jakni i s “fudbalerkom” Dolački je po izgledu odskakao od kolega. Furao se na Mel Gibsona iz “Smrtonosnog oružja”.

Dolački je '90 -ih bio pripadnik posebnog tima policijskih istražitelja koji su poput barakuda plivali u podzemnim vodama metropole u kojima bi velike ribe uvijek pojele male. U Zagrebu su se ’90-ih nalazili psi rata, ubojice koje su nakon rata u BiH tu potražile sreću i kasnije izgradili i poslovna carstva, dileri, cinkaroši, pripadnici obavještajnog podzemlja i klasični psihopati. Bilo je tu podmetanja raznih vrsta, a pojedini kriminalci su čak provodili vlastite istrage kako bi saznali tko im je ubio prijatelja. Kriminalac bi se našao s policajcem, koji ga je inače proganjao i uhićivao, te su uz kavicu razmijenili informacije iz istrage o tragovima na mjestu ubojstva, alibijima osumnjičenika itd. Dolački je 1997. sudjelovao u  operativnoj akciji "Ključ" u kojoj su popisali  sve nositelji organiziranog kriminala u zemlji. 

Ako nije u Hrvatskoj: Dolačkog čeka i međunarodna tjeralica...
Ako nije u Hrvatskoj: Dolačkog čeka i međunarodna tjeralica...

'U Hrvatskoj nema mafije'

Ondašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Penić građane je uvjeravao kako u Hrvatskoj nema mafije no rijetko tko mu je vjerovao. Policajci su s kriminalcima postupali čvrsto. Denis Kuljiš u knjizi “Majmuni, gangsteri i heroji” opisao je kako je Dolački s još trojicom savladao Špejtima Tačija, čovjeka koji je išamarao unuka prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u diskoteci i koji je, na raskrižju Zagorske i Selske, izrešetan u svom automobili. Dočekali su ga u zasjedi. Dolački ga je pištoljem udario u glavu i bacili na pod i jedva ga savladali. Tijekom istrage Dolački je blisko surađivao i s tadašnjim istražnim sucem i kasnijim državnim odvjetnikom Radovanom Ortynskim koga su mediji zvali hrvatski Eliot Ness.

Okružen policijom s cigarom u ustima Ortynski je blokirao ulice kako bi proveo očevide na mjestima likvidacija, no nakon neoprezne opaske o državnom vrhu i nedostatku njihove volje za borbom protiv kriminala “odletio” je s mjesta glavnog državnog odvjetnika.

Dolački je znao u kojim lokalima i klubovima se  okupljaju pripadnici koje kriminalne skupine pa bi se znao dovesti do tih lokala i popiti ondje kavu ili sok.

Nisu ga našli: Policija raspisala tjeralicu za Željkom Dolačkim
Nisu ga našli: Policija raspisala tjeralicu za Željkom Dolačkim

- Oni su uvijek u nekim kombinacijama. Nije loše tu i tamo odvesti se do kafića i pustiti ih da te vide. Točno vidiš kako im se misli roje po glavi i kako mozgaju zbog čega si došao i što sve znaš.."- znao je reći o tom obliku policijske taktike. Željko Dolački bio je svjedok na suđenju Davoru Zečeviću koji je bio optužen za likvidaciju Željka Šobota iz 1999. godine.

Davor Višnjić

Upravo je Dolački pronašao rukavice u kojima je bio nađen DNK “dečka s Knežije” Davora Zečevića, što je bio ključni dokaz u istrazi ubojstva. Ipak, nedovoljan da Zečević za tu likvidaciju kasnije bude i osuđen. Sud je smatrao kako je nespretnom manipulacijom Dolačkog i ostalih koji su stigli na očevid taj dokaz kompromitira pa više nije mogao biti prihvaćen kao valjan u sudskom postupku. Kolale su glasine i da su rukavice, navodno, bile podmetnute pa ga je počeo pratiti glas da ne igra uvijek striktno po pravilima.

Traži se Dolački, a odvjetnik poručio: 'Nadam se da ne bježi'
Traži se Dolački, a odvjetnik poručio: 'Nadam se da ne bježi'

Pisalo se i da je, navodno, bio tajnog tima Ranka Ostojića u vrijeme dok je ovaj bio ravnatelj policije, a Šime Lučin ministar unutarnjih poslova. Taj su tim mnogi nazivali parapolicijskim, a pripisivale su mu se, među ostalim, akcije “Magla” i “Cash”. Prvoj je cilj bila borba protiv organiziranog kriminala, drugoj prikupljanje informacija o generalu Anti Gotovini koji je tada bio u bijegu. Tim je, navodno, imao na raspolaganju zamašnu svotu novca za plaćanje doušnika.

Policija je, prema nekim svjedočanstvima, nakon uhićenja tzv. zločinačke krenula na razbijanje kriminalne skupine Vjeke Sliška, no tada u ruke ondašnjeg ministra unutarnjih poslova Šime Lučina stiže tzv. "Predstavka poštenih policajaca". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...