Obavijesti

News

Komentari 23

U kući na Rabu oživjeli bebu! Dječačić se rodio u 23. tjednu

Bebina majka neočekivano je dobila trudove te je u obiteljskom domu krenuo prijevremeni porod. Zahvaljući ekipi rapske Hitne beba je reanimirana i stabilizirana do dolaska helikoptera...

VIDEO

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko goranske županije, ispostava Rab, u utorak rano ujutro su u kući na otoku Rabu reanimirali prijevremeno rođenu bebu i tako joj spasili život.

Bebina majka neočekivano je dobila trudove te je u obiteljskom domu krenuo prijevremeni porod. Dječačić je tako rođen u 23. tjednu, a nakon što je ugledao svijet nije imao vitalne funkcije, potvrdili su nam u Zavodu.

Bebu prebacili s Raba u Rijeku: U inkubatoru je i na aparatima
Bebu prebacili s Raba u Rijeku: U inkubatoru je i na aparatima

No zahvaljući ekipi rapske Hitne reanimiran je i stabiliziran do dolaska helikoptera Ministarstva obrane koji je doletio iz baze na otoku Krku. Koliki je pothvat reanimirati bebu rođenu toliko rano, možda najbolje govore općeniti medicinski podaci koji kažu da su bebe u 23. tjednu teške svega 500 grama, a duge između 25 i 30 centimetara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U helikopter su ukrcani majka i beba, a u pratnji je bila rapska ekipa hitne te MORH-ov medicinski tim. Helikopter je sletio na helidrom Delta u Rijeci, odakle su maleni dječak i njegova mama prebačeni u Klinički bolnički centar Rijeka.

moliva

U bolnici su nam potvrdili da je dijete zaprimljeno kod njih na odjelu intenzivne neonatologije. Dječačić je u inkubatoru i prikopčan na medicinske aparate, a u riječkom KBC-u kažu da mu je stanje stabilno. Majka dječaka također je hospitalizirana.

'Oporavak u ovakvim slučajevima traje dva do tri mjeseca'

- Dječačić s Raba primljen je u riječko rodilište jutros oko 7.20 sati. Rođen je s 24 tjedna u obiteljskom domu, a pri porodu je težio 700 grama. Zahvaljujući velikim naporima liječničkog tima Hitne službe, koji su dječaka uspjeli reanimirati uz pomoć stroja za umjetno disanje uspjeli smo situaciju dovesti pod kontrolu. Naravno, radi se maloj bebici i za sad ne možemo garantirati nikakvu prognozu, ali se nadamo uspješnom oporavku, koji u ovakvim slučajevima obično traje dva do tri mjeseca - kaže dr. Robert Krajina.

Osim što je još uvijek u šoku i majka dječaka je, srećom, dobro te se oporavlja na neonatalnom odjelu KBC-a Rijeka. Bude li sve u redu, ona bi s odjel mogla biti otpuštena za tri do četriri dana.

'Nejteže je reanimirati tako malog dijete. Oni su heroji'

Od dr. Krajine doznajemo kako su ovakvi slučajevi vrlo rijetki, ali da i da se, u njegovoj dugogodišnjoj karijeri, znalo dogoditi da su imali i turistkinje koje su dovezene u riječko rodilište nakon što su rodile mnogo prije zadanog termina.

- Još jednom koristim priliku da se zahvalim iznimnim naporima liječničkog tima Hitne službe te zrakoplovnoj posadi, koji su dali sve od sebe kako bi spasili novorođenče. Oni su uistinu heroji ove priče jer nema teže stvari od reanimiranja tako malog djeteta te održavanja njegovih vitalnih funkcija - naglasio je riječki ginekolog Krajina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...