Obavijesti

News

Komentari 79

'U kući sam sedam dana, ritam obolijevanja je zastrašujuć...'

'U kući sam sedam dana, ritam obolijevanja je zastrašujuć...'
6

Mnogi se pribojavaju da bi situacija u Španjolskoj oko korona virusa mogla postati kao u Italiji, najpogođenijoj europskoj zemlji s dvostruko više oboljelih...

VIDEO

Dok na ulicama španjolskih gradova koronavirus oduzima živote, 26-godišnja Elisa zatvorila se u svoju malu garsonijeru na sjeveru Madrida. Danas je točno sedmi dan od kada ta djevojka duge crne kose ne izlazi iz zgrade u četvrti Cuatro Caminos.

No u prostoru od jedva 30 kvadratnih metara ponestaje hrane, pa je prisiljena skinuti pidžamu te prošetati do trgovine Carrefour udaljene pet minuta.
„Kako sada izaći...Ritam kojim ljudi obolijevaju je zastrašujuć“, govori. Koronavirus je u petak  probio psihološku granicu zarazivši ukupno 20.500 ljudi, što je 20 posto više nego dan ranije.

Bolnice se suočavaju s nedostatkom prostora, osoblja i materijala. Madrid će pretvoriti svoj velesajam u privremenu bolnicu s 5.500 kreveta nakon što su već dva hotela pretvorena u hitne centre za oboljele. Mnogi se pribojavaju da bi situacija mogla postati kao u Italiji, najpogođenijoj europskoj zemlji s dvostruko više oboljelih.

Francuzi: Hrvatski antibiotik pomaže protiv korona virusa!
Francuzi: Hrvatski antibiotik pomaže protiv korona virusa!

Elisa ne osjeća nikakve tegobe, no oprezno hoda prema trgovini. Na ruke, čija zapešća krase šarene platnene narukvice, navlači prozirne plastične rukavice prije nego krene po naranče, kruh i mlijeko. Ondje je još nekoliko osoba koje u tišini uzimaju namirnice. Nitko ne razgovara.

Na izlazu iz trgovine kimanjem glavom pozdravlja zaštitara, pa hoda pored kružnog toka gdje bi u ovo vrijeme deseci nervoznih vozača trubili i psovali. Sada prolazi tek jedan automobil, a zatim i taksi. Elisina susjeda spustila se prošetati psa.

To je Elisi prvi susret uživo s nekom poznatom osobom nakon višednevnog boravka na krevetu svoje sobe ispred ekrana mobitela ili kompjutera. Dok s radija odjekuje pjesma „Djevojka od jučer“ (Chica de ayer), jedna od najpoznatijih pop-rock pjesama u Španjolskoj iz 1980-ih godina, ona opet uzima mobitel u ruke.

Provjerava statistički podatak o broju oboljelih. Saznaje da je od koronavirusa umrlo 1.040 osoba, 273 više nego dan ranije, a zatim se dopisuje s prijateljima preko WhatsAppa. Komentiraju te brojke pa spominju virtualne „pive preko Skype-a“ i neki budući susret. 

Teško im pada zatvorenost u stanovima, napose Elisi rođenoj u sunčanoj Valenciji. No od kada je u tom južnom gradu 3. ožujka preminula prva osoba, ona je noćne izlaske po madridskim diskotekama zamijenila tišinom garsonijere.
„Mi se sada okupiramo gledanjem videa, porukama i glupostima...no kakva je stvarnost u bolnicama i obiteljima oboljelih...ne želim niti zamišljati“, kaže.

Beroš: 'Ako treba, spremni smo uvesti i karantenu za sve ljude'
Beroš: 'Ako treba, spremni smo uvesti i karantenu za sve ljude'

Cristina Belío je prije dvije godine otišla u mirovinu poslije 30 godina provedenih u bolnici San Pedro u pokrajini La Rioja. Ta 67-godišnja medicinska sestra ovaj je tjedan ponovo obukla bijelu kutu pa se vratila na svoje nekadašnje radno mjesto.

„Jedina razlika je što sada dolazim na posao u 12 sati“, šali se preko telefona. Ona je jedna od 50.000 dodatnih zdravstvenih radnika koji će pokušati pomoći onima na prvoj crti. Iscrpljeni liječnici i medicinske sestre naprosto više ne stignu obići sve pacijente kojih je iz dana u dan sve više. Sindikati i vlada pozivaju umirovljene liječnike i medicinske sestre da se vrate na posao, a njima će se priključiti i studenti zadnje godine medicine i više medicinske škole.

„Sada moramo pomoći gdje god možemo“, kaže Belío. U četvrtak je u sjevernoj pokrajini Baskiji umrla 52-godišnja medicinska sestra, postavši prvi preminuli zdravstveni radnik od koronavirusa u Španjolskoj. Šest dana je imala simptome.

U Madridu, najpogođenijem koronavirusom, u jednom danu je svakih 16 minuta umirala po jedna osoba zaprimljena u bolnice.

Uglavnom su to starije osobe. Umirovljenički domovi pretvorili su se u otužna mjesta gdje vreba COVID-19.

U domu Fundación Santísima Virgen, pored nogometnog stadiona Santiago Bernabéu, umrlo je najmanje dvanaest osoba. Šest od koronavirusa a još četiri slučaja su sumnjiva jer nisu bila dijagnosticirana.

“Trebamo pomoć. Ostavljamo srce, no više ne možemo izdržati”, kaže upravitelj Antonio Naranjo. On se zarazio kao i još nekoliko zaposlenika.

Oko 47 milijuna stanovnika gotovo se tjedan dana nalazi u kućnoj izolaciji čiji je cilj usporiti širenje koronavirusa koji je izašao iz Kine prije četiri mjeseca.

 Španjolska vlada se nada kako će infekcija uskoro dosegnuti vrhunac, a zatim početi opadati. No koliko bi još dana virus mogao galopirati nitko ne može sa sigurnošću reći.
Kako bi dodatno suzbila širenje vlada je u petak naložila zatvaranje i posljednjih 10 posto otvorenih hotela u zemlji. Putovanja iz razonode su zabranjena, što provjerava policija na ulicama i kolodvorima, a stranim turistima je zabranjen ulazak u Španjolsku. Slične mjere je bila uvela Italija koja se još uvijek bori sa širenjem virusa.

„Svima veliki zagrljaj. Nastavimo razmjenjivati informacije“, piše Elisa u poruci svojim prijateljima dok zemlja proživljava najteže trenutke od građanskog rata prije 80 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!