Obavijesti

News

Komentari 167

Šostar: U psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu je zaraženo 20 ljudi

Šostar: U psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu je zaraženo 20 ljudi
9

Brazil je u utorak zabilježio 1,374 nove smrti čime je ukupan broj umrlih porastao na 52,000. Zabilježeno je i 39,436 novih slučajeva zaraze te više od 1,1 milijuna ukupno zaraženih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.43

Najniži broj novozaraženih u Francuskoj još od 4. ožujka

Dnevni broj zaraženih koronavirusom u Francuskoj pao je ispod stotinu u srijedu, prvi put od 4. ožujka, a broj mrtvih od posljedica covida-19 također je u padu.

Po podacima ministarstva zdravstva, u srijedu je potvrđen 81 novi slučaj zaraze, dok ih je u utorak bilo 517, a dnevni prosjek prošlog tjedna 453.

Francuska ima ukupno 161.348 zaraženih.

Broj ljudi koji su umrli od koronavirusa porastao je za 11 na 29.731, u usporedbi s 57 dan ranije, kada su uključene tjedne brojke iz domova za starije.

Francuska ima peti najveći broj preminulih od covida-19, a stroga karantena bila je na snazi od 17. ožujka do 11. svibnja.

Većina francuskih učenika vratila se u školske klupe u ponedjeljak, nakon ukidanja restrikcija koje su trajale nekoliko mjeseci, iako već za dva tjedna počinju ljetni praznici u Francuskoj.

Kina su se otvorila također u ponedjeljak, Muzej d'Orsay u utorak, dok će Eiffelov toranj biti otvoren za posjetitelje od četvrtka.

Francuska je prošloga tjedna u potpunosti otvorila granice za državljane većine zemalja EU-a, ali restrikcije na putovanje u zemlje koje nisu u EU-u, kao i ograničenja za putnike izvan EU-a, ostaju na snazi do kraja mjeseca.

20.17

WHO-a idućeg tjedna očekuje deset milijuna zaraženih

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom u srijedu je rekao da očekuje da će broj slučajeva zaraze novim korona virusom, koji je sada oko 9,3 milijuna, idućeg tjedna dostići deset milijuna.

Tedros je na konferenciji za medije također rekao da je podržao odluku Saudijske Arabije da zabrani dolazak hodočasnicima iz inozemstva na godišnji hadž kako bi se spriječilo širenje zaraze Covidom-19.

On je rekao da WHO sada pomaže mnogim državama u nabavi koncentratora kisika, sprava koja pomažu pojačavaju protok kisika kod oboljelih od Covida-19.

- Potražnja nadmašuje ponudu - rekao je.  

Dr. Mike Ryan, voditelj WHO-ovih programa za izvanredna stanja, rekao je da pandemija u mnogim zemljama američkog kontinenta još nije dostigla vrhunac te da je "još uvijek intenzivna", posebice u Srednjoj i Južnoj Americi. 

- Rekao bih da se stanje još razvija i još nije dostiglo vrhunca te da vjerojatno idućih tjedana neće padati broj zaraza i smrtnih slučajeva - rekao je Ryan.  

U mnogim zemljama te regije prošlog je tjedna zabilježeno povećanje slučajeva zaraze od 25 do 50 posto, rekao je.

20.12

Obvezne maske na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu 

Posade i putnici na svim brodovima koji plove na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu dužni su nositi zaštitne maske, poručili su u srijedu iz Agencije za obalni linijski promet.

- Na svim brodovima koji plove na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu posade i putnici dužni su se pridržavati mjera Stožera civilne zaštite RH odnosno nositi zaštitne maske sukladno uputi Stožera koja je izdana danas, a primjenjuje se od 25. lipnja - navode u priopćenju.

Nacionalni stožer donio je danas odluku o obveznom nošenju maski u javnom prijevozu.

Prema izmjeni odluke o načinu organizacije javnog prometa vozači, ostali zaposlenici i putnici bit će obvezni nositi maske i pridržavati se protuepidemijskih mjera.

Odluka stupa na snagu u ponoć.

18.56

Gradonačelnik Maribora negativan na korona virus nakon posjeta Zadru

Gradonačelnik Maribora Saša Arsenovič izjavio je da se nakon povratka iz Hrvatske u srijedu testirao na korona virus, budući da je bio na teniskom turniru u Zadru, te da je test pokazao da je negativan, objavili su lokalni mediji.

Prvi čovjek Maribora boravio je u Hrvatskoj protekli tjedan, te je posjetio i Zadar, a kao nekadašnji teniski trener gledao je i zadarski teniski turnir Adria Tour.

Tijekom turnira nije imao kontakta s organizatorima ili  igračima, a mečeve je promatrao s VIP-tribine.

Nije imao nikakve simptome bolesti, ali se preventivno testirao u srijedu nakon povratka u Maribor, te se vraća na posao, piše mariborski list "Večer".

Adria Tour, čiji je inicijator i glavni organizator najbolji svjetski tenisač Novak Đoković, prekinut je u nedjelju, uoči finalnog dvoboja u teniskom centru na zadarskom Višnjiku, nakon što je Bugarin Grigor Dimitrov objavio putem društvenih mreža da je testiranje kojem je podvrgnut u Monte Carlu pokazalo da je pozitivan na Covid-19.

Nakon toga su testirani svi igrači i osobe koje su dolazile u kontakt sa zaraženim bugarskim tenisačem, a epilog je da su pozitivni na Covid-19 Novak Đoković i njegova supruga Jelena, hrvatski Davis Cup reprezentativac Borna Ćorić, Đokovićev kondicijski trener Marco Panichi, trener Grigora Dimitrova Christian Groh, srpski tenisač Viktor Troicki koji je igrao na beogradskom turniru Adria Toura te novinarka sportske redakcije HTV-a Mirna Zidarić.

18.47

Još zaraženih u Zagrebu 

Na žalost, nemam dobre vijesti. Do sada je brojka zaraženih u Zagrebu skočila na 24, a još se 50 nalaza testova čeka, rekao je za RTL Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

U zagrebačkoj psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan zararaženo je 16 pacijenata i četiri djelatnika, a svih 39 djelatnika na odjelu palijativne skrbi je u samoizolaciji.

Komentari 167