Obavijesti

News

Komentari 7

'U matematiku uvedite lekcije o opasnostima klađenja i šah'

Postoje brojne mogućnosti kako osuvremeniti obrazovanje: primjerice uvesti šah, učenje o sportskom klađenju, ples, izradu origamija, domaćinstvo i slično....

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Živimo u doba najvećih promjena u povijesti čovječanstva. Kupujemo nove pametne telefone barem svake dvije godine, mladi redovito i po nekoliko sati na dan koriste internet te društvene mreže Facebook i Twitter, koje u doba kad sam ja bio školarac nisu postojale.

Cijelo to vrijeme obrazovanje se nije prilagođavalo promjenama u društvu te je ostalo isto kao prije 20 i više godina. Uvijek sam za raznolikost u obrazovanju te davanje prilike mladima da izraze svoju kreativnost i osobnost. Postoje brojne mogućnosti kako osuvremeniti obrazovanje: primjerice uvesti šah, učenje o sportskom klađenju, ples, izradu origamija, domaćinstvo i slično u nastavu. U Armeniji je šah uveden kao obavezan predmet u nižim razredima osnovnih škola.

Uče razmišljati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šah razvija proceduralno razmišljanje, uči učenike uzročno posljedičnoj vezi i strateškom planiranju. Učenici se uče donositi ozbiljne odluke u teškim situacijama. Sportsko klađenje je novi vid zabave među mladima koji je prestao biti samo razbibriga, a prerastao je u ozbiljan problem.

Više od 70 posto srednjoškolaca se barem jednom kladilo, a oko 30 posto njih zadovoljavaju kriterije za rizično i problematično kockanje. Škole bi trebale biti mjesta na kojima će mladi upoznati opasnosti sportskog klađenja. Poznavajući osnove vjerojatnosti i statistike lako je pokazati da je, dugoročno gledano, dobitak u sportskim kladionicama praktički nemoguć. Ples bi, uz tjelesnu kulturu, dao mogućnost djeci da se izraze tijelom. Djeca imaju potrebe za kretanjem i plesom bi poboljšali svoju kreativnost.

Zahvaljujući brojnim znanstvenim istraživanjima danas znamo da se proces učenja razlikuje od osobe do osobe. Neki pojedinci su vizualni tipovi i najbolje uče pomoću slika i grafova, drugi auditivni i najbolje uče slušajući, treći su kinestetički i uče pokretom.

Davor Puklavec/PIXSELL

Pustite ih u inozemstvo

No u posljednje vrijeme smatra se da svi učimo na sve načine i da je najbolje učenje kombinacijom svih tipova učenja. Kinestetički tip učenja u školama je zanemaren. Mnogi učenici mogu poboljšati prostornu percepciju baveći se origamijem, a učenici u Finskoj imaju praktični tehnički odgoj i domaćinstvo. U našim je školama praktičan rad gotovo posve ukinut. Također, komentirao bih i izjavu ministra Vedrana Mornara.Svaki mladi čovjek bi obavezno trebao provesti barem nekoliko mjeseci na školovanju ili radu u nekoj drugoj državi tako da upozna drugačije radne kulture te da svoja saznanja donese u Hrvatsku i razbije učmalost u koju smo utonuli. Imamo sjajne primjere mladih koji su otišli na studentsku razmjenu u druge europske države, dobili ideje koje su proveli u djela i realizirali ih po povratku. Jedan od takvih je Teddy the guardian, projekt dvije zagrebačke studentice, Josipe Majić i Ane Burice, koje su inspiraciju za poduzetničke projekte dobile tijekom studentske razmjene u Austriji. Preporučujem studentima da se prijave za Erasmus projekt razmjene studenata.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS